Een inwoner van Bergen op Zoom deed bij het uitgraven van zijn kelder een bijzondere vondst: hij stuitte op een onderaards gangenstelsel uit begin 18de eeuw.

Het stelsel is in totaal 250 meter lang en zit zo'n drie meter onder de grond. Het loopt onder de hele stad door. De gewelven zijn zo'n driekwart meter hoog en breed en komen uit op verschillende kamers.

Het gevonden gangenstelsel is een ravelijn uit de vestingwerken van Bergen op Zoom. Een ravelijn is een kleine, meestal vijfhoekige uitstulping van een vestingwerk. De vesting Bergen op Zoom telt in totaal vijf van deze ravelijnen.

Ondermijnen

De ondergrondse gangen vormden vroeger de verbinding tussen de verschillende kazemetten; ruimtes waarin kanonnen stonden opgesteld. Wanneer de vijand een ravelijn veroverde, dan werden de gangen gebruikt om de tegenstanders letterlijk te ondermijnen. In de gangen werden namelijk explosieven geplaatst, die tot ontploffing werden gebracht wanneer de vijand eroverheen liep.

Uit tekeningen was al bekend dat er drie ravelijnen van de vesting Bergen op Zoom onder de huidige stad moeten liggen. Met de vondst is één ervan aan de oppervlakte gekomen.

De gemeente Bergen op Zoom noemt de vondst van grote historische waarde, maar gaat er verder niets mee doen. Het gat wordt weer dichtgemaakt.

STER reclame