NOS NieuwsAangepast

Rutte herhaalt: niet morrelen aan hypotheekrenteaftrek

VVD-leider Rutte heeft nog eens de verzekering gegeven dat er niets zal veranderen aan de hypotheekrenteaftrek als de VVD in de regering komt. "Wij morrelen niet aan de hypotheekrenteaftrek", zei Rutte. Maar in een lijsttrekkersdebat , georganiseerd door RTL, BNR Nieuwsradio, Elsevier en het Financieele Dagblad, weigerde hij het een breekpunt te noemen.

CDA-leider Balkenende daagde hem weer uit dat wel te doen. "Waarom laat u het zo in de mist hangen?", zei Balkenende, maar volgens Rutte is dat helemaal niet nodig.

Hij trok de betrouwbaarheid van Balkenende in twijfel door hem te benoemen als iemand die politieke woekerpolissen langs de deur verkoopt.

Robin Hood

Op zijn beurt benoemde D66-leider Pechtold ook een breekpunt. Hij zal niet in een kabinet stappen dat niets doet aan de hervorming van de woningmarkt. Met de opstelling van D66 lijkt een kabinetsformatie steeds ingewikkelder te worden.

SP-leider Roemer hekelde de plannen van CDA en VVD voor de woningmarkt. Volgens hem steelt de VVD van de armen en geeft het aan de rijken. "Dat is Robin Hood op zijn kop", zei Roemer.

Hij noemde de tweestrijd tussen Balkenende en Rutte "een wedstrijdje verplassen. U bent al in ondertrouw en ik maak bezwaar!", zei hij.

Tovenaarsleerling

In het debat kwam het ook tot felle woordenwisselingen over het inkomensbeleid. PvdA-leider Cohen noemde Rutte een tovenaarsleerling. "U bezuinigt enorm, en iedereen gaat er op vooruit, dat kan niet", zei Cohen. GroenLinks-leider Halsema zei dat mensen met lage inkomens bloeden bij de VVD. Rutte noemde dat onzin.

CDA-leider Balkenende liet in het midden of hij na de verkiezingen in de Tweede Kamer gaat zitten, mocht het CDA de verkiezingen verliezen.

De bijeenkomst in theater Carré in Amsterdam, stond helemaal in het teken van de economie. In de aanloop naar de verkiezingen was het het derde grote debat tussen de politieke leiders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl