NOS NieuwsAangepast

VS: marineoefening met Zuid-Korea

Terwijl de spanning tussen Noord- en Zuid-Korea oploopt, melden de Verenigde Staten dat ze een militaire oefening gaan houden met de Zuid-Koreanen. Waar de oefening is, is niet bekendgemaakt. Hij wordt "binnenkort" gehouden.

Zuid-Korea wil Noord-Korea straffen voor het tot zinken brengen van een Zuid-Koreaans marineschip. Eind maart kwamen daarbij 46 Zuid-Koreanen om het leven. De zaak wordt door Zuid-Korea voorgelegd aan de VN-Veiligheidsraad; Seoul heeft daarbij de volledige steun van de VS. VN-chef Ban ki-Moon heeft gezegd dat er overweldigend bewijs tegen Noord-Korea is.

Internationale experts stelden vorige week vast dat het schip getroffen was door een Noord-Koreaanse torpedo. President Lee Myung-bak eiste vannacht excuses van het buurland. De handel en contacten met Noord-Korea worden opgeschort.

Ook zal het land de propaganda-aanvallen met luidsprekers aan de grens hervatten. Noord-Korea reageerde woedend. Het land dreigde met aanvallen op Zuid-Koreaanse eigendommen.

In een reactie daarop heeft de Amerikaanse president Obama gezegd dat de Verenigde Staten Zuid-Korea te allen tijde militair zullen steunen. Er zijn ongeveer 28.000 Amerikaanse militairen gestationeerd in Zuid-Korea.

China

De Amerikaanse minister Clinton heeft in Peking de Chinese regering gevraagd om samen met de VS een oplossing voor het dreigende conflict tussen de twee Korea's te zoeken. De zaak overschaduwt de tweedaagse top tussen China en de VS over financiën, klimaatverandering en terrorisme.

China heeft zich tot nu toe neutraal opgesteld in de kwestie. De VS hoopt China zover te krijgen dat het Noord-Korea veroordeelt voor de torpedo-aanval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl