NOS NieuwsAangepast

Rutte sluit Kroes niet uit als premier

VVD-leider Mark Rutte sluit niet uit dat zijn partijgenoot Neelie Kroes premier wordt van een nieuw kabinet.

In het tv-programma Buitenhof zei Rutte dat hij na de verkiezingen in de Tweede Kamer blijft als de VVD leiding gaat geven aan een "ingewikkeld kabinet", zoals een minderheidskabinet of een kabinet met veel partijen.

Instabiele basis

Zo'n kabinet heeft volgens Rutte een instabiele basis en dan is het beter als de politiek leider aanvoerder blijft van de Kamerfractie.

Mocht de VVD in zo'n kabinet de premier leveren, dan denkt Rutte aan iemand als Eurocommissaris Kroes. "Ze heeft een fantastische staat van dienst. We hebben veel contact, ook hierover."

Rutte benadrukt dat de partij meer goede kandidaten heeft.

Normaal kabinet

Rutte vindt dat de leiders van de andere partijen die eventueel meedoen aan een minderheidskabinet, ook in de Tweede Kamer zouden moeten blijven.

Als de VVD op 9 juni de grootste wordt en er komt een normaal kabinet met een meerderheid in de Tweede Kamer, dan wordt Rutte zelf de premier. "Ik ben de lijsttrekker en ik denk dat ik er aan toe ben".

'Ideale premier'

Uit een enquête van EénVandaag bleek eerder deze week dat 37 procent van de ondervraagden Kroes als de ideale minister-president ziet.

Op de vraag van NOS-verslaggever Chris Ostendorf of zij beschikbaar is voor het premierschap, zei Kroes de afgelopen week geen ja en geen nee. Ze zei dat we eerst maar eens de uitslagen van de verkiezingen moeten afwachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl