NOS NieuwsAangepast

Zeker 150 doden bij vliegramp India

In India is een vliegtuig verongelukt met ruim 160 mensen aan boord. Het toestel schoot bij de stad Mangalore door bij de landing en vloog daarna in brand.

Acht mensen hebben de ramp overleefd. Op de Indiaase televisie was onder meer te zien hoe een meisje van een jaar of zeven onder het blusschuim uit de wrakstukken werd gehaald. Ze is met zware brandwonden naar het ziekenhuis overgebracht.

Er waren vermoedelijk 163 passagiers en zeker zes bemanningsleden aan boord van het toestel van Air India. De Boeing 737 van de staatsluchtvaartmaatschappij kwam uit Dubai.

Onder de inzittenden waren vermoedelijk veel Indiase gastarbeiders die in Dubai werken. "Het toestel zat vol vaders, die in Dubai werken vanwege het betere loon", zegt correspondent Wilma van der Maten. "Ze kunnen maar een keer per jaar naar huis, dus het vliegtuig zat vol cadeaus voor de familie."

Uitdaging

De oorzaak van het ongeluk is onbekend. Het was op het moment van het ongeluk slecht weer vanwege het aankomende regenseizoen.

Op de Indiase televisie zei een overlevende dat hij voor de crash een harde knal hoorde. Hij speculeerde dat het vliegtuig een klapband had gekregen bij de landing. De directeur van Air India zegt nog niet te weten of dat de oorzaak was.

De landingsbaan in Mangalore ligt op een plateau in de heuvels en geldt als een van de moeilijkste in India. "Het is een uitdaging voor piloten om daar te landen", zegt Van der Maten. "Als er tijdens de landing iets fout gaat, heb je geen tijd het te herstellen."

Volgens de luchtvaartmaatschappij was de piloot van het toestel ervaren en bekend met de moeilijke landingsbaan.

Rook

Op televisiebeelden is te zien dat het toestel op zijn buik in het bos ligt. Dikke zwarte rook hangt boven de plaats van de crash.

De reddingsdiensten hebben grote moeite om aan het werk te gaan in het onbegaanbare gebied. Het verongelukte vliegtuig ligt in een vallei die moeilijk bereikbaar is.

Een overlevende vertelde dat er na de crash eerst slechts een kleine brand uitbrak. Daarna veroorzaakte een explosie de enorme vuurzee.

Er zijn geen aanwijzingen dat er Nederlanders in het toestel zaten, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl