NOS NieuwsAangepast

Hypotheekrente breekpunt voor CDA

Er mag niet worden getornd aan de hypotheekrenteaftrek, vindt lijsttrekker Balkenende van het CDA. Wat hem betreft is dit een breekpunt in de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie.

Balkenende zei dat in het lijsttrekkersdebat bij de NOS op Radio 1. Het was het eerste lijsttrekkersdebat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni.

'Misplaatste stoerheid'

De CDA-leider vindt dat je onrust creëert als je nu iets verandert aan de belastingaftrek voor huizenbezitters.

Hij daagde VVD-lijsttrekker Rutte uit de hypotheekrenteaftrek ook een breekpunt te noemen. Maar die noemde dat "misplaatste stoerheid".

Hij wijst erop de VVD absoluut tegen morrelen aan de aftrek is en dat dit ook keihard in het verkiezingsprogramma van zijn partij staat en niet in dat van het CDA.

PvdA-voorman Cohen vindt juist dat de hypotheekrenteaftrek wel op de schop moet. Volgens hem gaat een groot deel van het fiscale voordeel naar mensen die het niet nodig hebben.

Eigen risico

Cohen riep de hoon van Balkenende en Rutte over zich af toen hij zei dat hij terugkomt van zijn plan om een inkomensafhankelijke eigen risico in de zorg in te voeren.

Volgens hem blijkt uit de berekeningen van het Centraal Planbureau dat de maatregel te weinig oplevert. Hij kiest nu voor een eigen risico van 210 euro voor iedereen.

Balkenende zei dat Cohen wegloopt voor gemaakte keuzes. "Zo kun je niet regeren." Ook Rutte vindt dat de PvdA het programma te vaak aanpast.

'Coalitiespelletjes'

Het debat heeft weinig duidelijkheid opgeleverd over een mogelijke coalitie na de verkiezingen.

GroenLinks-leider Halsema vindt dat CDA en PvdA voor de voorkeur moeten uitspreken. Maar die twee partijen willen dat niet, en ook de VVD houdt de boot af.

Cohen herhaalde dat hij een zo progressief mogelijke coalitie wil, maar weigerde partijen te noemen.

Rutte waarschuwde dat CDA en PvdA weer samen gaan regeren als de VVD niet sterk genoeg wordt. Balkenende zei nogmaals dat het CDA geen coalities uitsluit. Hij wil "geen spelletjes over coalities".

Pechtold (D66) pleitte voor "een sterk midden". Een sterk D66 voorkomt volgens hem dat de VVD lonkt naar Wilders en de PvdA naar "de conservatieve SP".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl