NOS NieuwsAangepast

Dichter Driek van Wissen (66) overleden

Voormalig Dichter des Vaderlands Driek van Wissen is in Istanbul overleden. Hij werd onwel op het vliegveld en overleed na een hersenbloeding in een Turks ziekenhuis.

Van Wissen werd in 2005 gekozen tot Dichter des Vaderlands als opvolger van Gerrit Komrij. Vorig jaar nam Ramsey Nasr het stokje van hem over.

Als Dichter des Vaderlands schreef Van Wissen onder meer over de uitzending van militairen naar Uruzgan, de uitschakeling van het Nederlands elftal op het WK in Duitsland in 2006 en de dood van Jan Wolkers. Ook het rookverbod kwam in één van zijn gedichten aan bod.

Toegankelijk

Driek van Wissen werd in 1943 geboren in de stad Groningen. Hij studeerde daar Nederlands en bleef er altijd wonen. Van 1968 tot 2005 was hij leraar Nederlands in Hoogezand.

Hij stond bekend om zijn luchtige gedichten, die voor een groot publiek toegankelijk waren. Zoals het gedicht 'Veertig-plus', over een man die geen meisjes meer kan versieren:

Geen liefje weet ik meer te strikken. Nee, sterker nog: ik zie ze schrikken als ik in hun nabijheid kom.

De nadering der ouderdom leest men het eerst in meisjesblikken.

Van Wissen maakte kwatrijnen, rondelen en ollekebollekes, maar had een voorkeur voor het sonnet. Hij was de ongekroonde koning van de 'sonnettette', het zesregelige sneldicht dat hij sinds 2000 maakte voor de website nederlands.nl en sinds 2002 elke week voor het Dagblad van het Noorden.

Liedteksten

Hij schreef ook liedteksten, onder meer voor het VARA-radioprogramma 'Spijkers met Koppen' en het Gronings ensemble 'Geld maakt niet gelukkig'.

Driek van Wissen is 66 jaar geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl