NOS NieuwsAangepast

Woningcorporatie klaagt directeuren aan

Door verslaggever economie Gert-Jan Dennekamp

De Amsterdamse wooncorporatie de Key heeft aangifte gedaan van mogelijke fraude door de voormalige bestuurder en een directeur. Beide directeuren waren inmiddels niet meer actief, maar zijn nog wel in dienst van de corporatie. Zij zijn op staande voet ontslagen.

In een interview met de NOS zegt de voorzitter van de Raad van Commissarissen Frank de Grave dat de directeuren de Raad van Commissarissen hebben "misleid" over enkele grondaankopen. Volgens de Grave heeft een omstreden tussenpersoon fors verdiend aan een omstreden grondaankoop.

Oud-collega bevoordeeld

Het gaat dan om een aantal vastgoedtransacties in Amsterdam, maar vooral om grondaankopen in Zeewolde. De Key kocht daar in 2005 en 2006 grond. Uit onderzoek van de corporatie bleek dat dat niet rechtstreeks van de boer werd gekocht, maar via een tussenperoon, die daar 3,2 miljoen aan verdiende. De Raad van Commissarissen wist niet dat de grond via grondmakelaars werd gekocht. "Bij deze transactie is oud-topman van ontwikkelaar AM en tevens oud-collega van een van de directieleden, Klaas de Ruiter, ten koste van De Key met een bedrag van € 3,2 mln bevoordeeld", ontdekte de Raad. "Bovendien is achteraf gebleken dat de aangekochte grond een aanmerkelijk lagere waarde vertegenwoordigt dan waarvoor deze is aangekocht."

De Grave: "De tussenpersoon heeft 3,2 miljoen euro verdiend zonder enig risico te hebben gelopen. De corporatie is zeer benadeeld."

Verhalen

De Key onderzoekt of de schade kan worden verhaald. Op het grondgebied van Zeewolde moet de komende jaren een nieuwe wijk van Almere verrijzen.

Jaap van Gelder trad op 1 januari 2010 terug als directeur bestuurder. Hij werd vervangen door Haijo Pietersma. Een maand geleden zei Pietersma dat de Amsterdamse corporatie een aantal dubieuze transacties onderzoekt. Dat onderzoek werd deze week afgerond.

Verder onderzoek

De inspectie van het ministerie van VROM constateerde recent dat nog meer corporaties via via grond hebben gekocht. Ook die transacties worden onderzocht. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat bijvoorbeeld Brabant Wonen gebruik heeft gemaakt van tussenpersonen, die in korte tijd miljoenenwinsten maakten.

De Raad van Commissarissen van BrabantWonen heeft onlangs ook een onderzoek gelast naar een aantal omstreden grondaankopen. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door accountantskantoor BDO en is volgens een woordvoerder van Brabant Wonen nog niet afgerond.

Naar aanleiding van de problemen bij de Key hebben ook andere corporaties de grondtransacties laten onderzoeken. De Alliantie en Ymere, die in hetzelfde gebied bij Zeewolde ook grond hebben gekocht zeggen dat ze geen omstreden transacties hebben aangetroffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl