NOS NieuwsAangepast

PvdA vult bezuinigingen toch verder in

De PvdA wil toch al de komende kabinetsperiode besluiten nemen over alle bezuinigingen. Partijleider Cohen zegt dat de aanpassing is ingegeven door de crisis rond de euro.

"Die leidt ertoe dat een land als Griekenland fors moet bezuinigen. Dat betekent dat je dat zelf ook moet doen. Ik heb gezegd, ik wil dat we ons programma nog een keer doorakkeren om te kijken of we niet nu al maatregelen kunnen nemen die er toe leiden dat we de problemen rond de 30 miljard euro kunnen oplossen", zegt Cohen.

In de oorspronkelijke plannen liet de partij 10 miljard van de in totaal 30 miljard euro aan ombuigingen niet ingevuld. Daar kwam veel kritiek op: de plannen zouden te vrijblijvend zijn en de overheidsfinanciën zouden niet snel genoeg op orde komen.

Werkgelegenheid

De PvdA wil nu het hele pakket al invullen en ook meer doen om de werkgelegenheid te stimuleren.

"Eén van de maatregelen is dat we de belastingtarieven verlagen van de 2e en 3e schijf. Dat leidt tot meer werkgelegenheid en dat leidt weer tot hogere belastinginkomsten", zegt Cohen.

Van de 30 miljard aan bezuiniginingen moet 10 miljard in 2015 zijn gerealiseerd, de resterende 20 miljard de periode erna.

Hypotheekrente

De PvdA wil verder onder meer de aftrek van hypotheekrente aanpakken en huishuur meer afhankelijk maken van het inkomen om te voorkomen dat mensen met een hoog inkomen in goedkope huurwoningen blijven wonen. Verder worden medisch specialisten gekort op hun salaris.

De precieze maatregelen wil de PvdA donderdag bekend maken. Dan komt het Centraal Planbureau met de uitkomsten van het doorrekenen van de verkiezingsprogramma's.

Koerswijziging

De VVD is verrast door de aanpassing. Kamerlid Blok spreekt van een ommezwaai, die duidelijk maakt dat de PvdA geen idee heeft over de koers. Hij is bang dat de PvdA voor belastingverhogingen zal kiezen. De VVD prijst de PvdA wel dat de partij nu "de kaarten op tafel legt".

CDA-lijsttrekker Balkenende noemde de wijziging verbazingwekkend. "Kennelijk is er twijfel ontstaan over het eigen program. Het zijn invullingen van ombuigingen die pas na 2015 worden gerealiseerd. Dat betekent dater geen cent extra wordt omgebogen tot 2015", zei hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl