NOS NieuwsAangepast

Derrick Boldewijn: het wordt steeds heftiger

In aanloop naar de Surinaamse verkiezingen wisselen twee jonge Surinamers hun ideeën, verkiezingswensen en andere bezigheden met elkaar uit. Derrick Boldewijn doet dit vanuit Suriname, Anouk Pinas vanuit Nederland.

Hallo Anouk,

Terwijl ik je laatste brief aan het lezen was Anouk, dacht ik: hé wat gebeurt er nou, jij schrijft over een plane crash en dezelfde dag is er een vliegtuig van Blue Wing neergestort in Suriname. Morgen even kijken of dat de campagnes hier ook beïnvloedt.

Heftiger

We hebben intussen nog negen dagen voor de verkiezingen. Het wordt steeds heftiger. Zo heeft de ondervoorzitter van de NDP de VHP gestuurd om van de brug te springen. Een lollige uitspraak op zich, maar niet netjes naar de mensen toe die een familielid hebben verloren door zelfdoding. Maar ja, sensatie verkoopt. Het bbq- en carwash-debat is in Suriname een hot item geworden. De vraag is of je de trend van zoveel van dat soort ondernemingen kunt gebruiken om aan te geven dat er ontwikkeling is in het land. Bbq en schone auto's kunnen we niet exporteren en totdat ons zuurgoed op de schappen ligt in het buitenland, ben ik ook niet onder de indruk.

Over het inhoudelijke van het debat wil ik als organisator niet veel zeggen, alleen dat wij als doel hadden om de kiezers kennis te laten maken met de kandidaten. Nu zal wel duidelijk zijn op welk niveau deze hoopvollen voor het parlement opereren. Nog wat over debatten: er zijn inmiddels een aantal debatten gehouden door verschillende organisaties. Zelfs ministers zien kans tijd vrij te maken om met jongeren in debat te gaan. En het neusje van de zalm: de president in een radio-opbelprogramma. Na vijf jaar eindelijk open communicatie met het volk, dat heeft wel lang op zich laten wachten.

Peilingen

De peilingen hebben de MegaCombinatie als winnaar van de verkiezingen, maar niet grandioos hoor. Sowieso zal er met een andere partij of combinatie samengewerkt moeten worden. Vijanden zullen vrienden moeten worden in 'nationaal belang'. Wacht maar, wedden dat dát het excuus wordt om samen te werken. Of er zal een sterke regeringsleider moeten zijn die, ondanks een minimale meerderheid in het parlement, toch kan regeren.

Dominee als voorzitter

De partij DOE volg ik al een tijdje op de voet. Ze lijken mij een goede keus voor onzekere en zwevende kiezers. Integer en vernieuwend leiderschap is hun motto. Klinkt goed in de oren. Ik denk dat ik persoonlijk op deze partij stem. De anderen hebben we al gehad. Het kon beter, plaatsmaken zodat iemand het beter kan komen doen. Inderdaad denk ik ook dat er veel jongeren hellen naar deze partij, alleen het probleem is dat ze een etiket op hebben van een christelijke partij. Dat valt bij sommige mensen een beetje verkeerd, omdat het lijkt alsof andersgelovigen dan uitgesloten zijn. De partij doet zijn best om van dat etiket af te komen, maar met een dominee als voorzitter gaat het moeilijk.

In elk geval is mijn keus voor een partij reeds gemaakt, nu nog voor een persoon. Dan rest nog te kijken wie op ressortsraad-niveau mijn stem krijgt. Er wordt daarvoor geen campagne gevoerd, dus die mensen zie ik op de dag van de verkiezingen op het stembiljet.

De groeten, en we kijken naar je uit hier in Suriname. Derrick

(Bron: Wereldomroep)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl