NOS NieuwsAangepast

Derrick Boldewijn: wij willen werken!

In aanloop naar de Surinaamse verkiezingen wisselen twee jonge Surinamers hun ideeën, verkiezingswensen en andere bezigheden met elkaar uit. Derrick Boldewijn doet dit vanuit Suriname, Anouk Pinas vanuit Nederland.

Beste Anouk,

Alles gaat goed met mij. Ik heb het druk met allerlei zaken, zoals weer een andere training van de padvinderij en de voorbereidingen voor een debat, daar kom ik straks op terug. Op 1 mei zat ik dus midden in een training. Er waren hier ook wat activiteiten in verband met Koninginnedag hoor, dus alle toeristen en stagiaires hebben gewoon hun feest kunnen vieren. Surinamers houden trouwens van feesten, we hebben alleen maar een excuus nodig.

Maar nu even serieus. Het wordt steeds spannender. Hoe dichterbij de verkiezingen naderen, hoe zelfverzekerder een ieder wordt van de overwinning. Ik denk dan weer aan die optelsom. We hebben meer stoelen nodig in het parlement. De raarste uitspraken hoor je. Zo zegt de voorzitter van de NPS, Venetiaan, dat de veiligheid van het land fragiel is, maar de President van Suriname, ook Venetiaan, zegt dat deze regering veiligheid en vrede heeft gebracht! Ben ik gek of klopt daar iets niet aan?

Grappenmakers

Die mannen van de A-Combinatie zijn volgens mij de kluts kwijt. Eerst zeggen ze zich neer te leggen bij de uitspraak van de rechter, daarna gaan ze plotseling toch nog in hoger beroep. Stelletje grappenmakers, het lastige is wel dat er een aantal jongeren zijn in die partijen die naar mijn mening een goede job zouden doen als parlementariër. Maar ja, dan moet je ook opletten voor welke leiders je kiest. Ik wil het herhalen, wij moeten onze eigen leiders gaan maken als jongeren, al die oude mannetjes en vrouwtjes moeten maar in een hobbelstoel gaan zitten en bekvechten. Wij willen werken!

Ik begrijp het sentiment van kiezen voor een partij van een veroordeelde, maar op dit moment zijn van zeker vier partijen die in het parlement vertegenwoordigd zijn (de voorzitters of ex-voorzitter in sommige gevallen) veroordeeld. Dus het zal geen unicum zijn. Wat de relatie Suriname – Nederland betreft, denk ik dat er heel wat zal gaan veranderen. We gaan een tijd in, waarbij onze geschiedenis een minder belangrijke rol gaat spelen. Dus geen voorkeursbehandeling meer voor Suriname. Dat had reeds lang moeten gebeuren, want ontwikkelingshulp houdt arm.

Debat

Onze politieke leiders zijn inderdaad meer met zichzelf bezig dan met de belangrijke ontwikkelingsvraagstukken. Massameetings met bussen aangerukt vanuit de stad, heb ik al eerder aangehaald denk ik. Maar, als ik wat reclame mag maken, organiseren we een debat op 6 mei. Met wij bedoel ik dus de Democracy Unit. Tijdens dit debat zullen twaalf kandidaten uit twaalf partijen debatteren over hun partij- of verkiezingsprogramma's. Het wordt de eerste in zijn soort qua opzet en grootte. We hopen hiermee een aanzet te geven tot het publieke debat tussen politici. Tot nu toe gebeurt dat alleen in praatprogramma's met twee of drie mensen.

Twitter kennen we inderdaad ook. Maar de applicatie via de telefoon is niet beschikbaar, helaas. Kan alleen updaten via de computer.

Nou, groeten uit Suriname,

Derrick

(Bron: Wereldomroep)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl