NOS NieuwsAangepast

Anouk Pinas: blij dat ik niet hoef te stemmen in Suriname

In aanloop naar de Surinaamse verkiezingen wisselen twee jonge Surinamers hun ideeën, verkiezingswensen en andere bezigheden met elkaar uit. Derrick Boldewijn doet dit vanuit Suriname, Anouk Pinas vanuit Nederland.

Hey Derrick,

Was weer erg interessant en vooral spannend om de ontwikkeling in mijn thuisland (ook al ben ik na negen jaar hier wonen een semi-Nederlander) te volgen! Om even door te gaan over het semi-Nederlandschap uit je vorige brief… semi-Nederlandschap na negen jaar kan ik accepteren, maar negen jaar zonder Suriname, maakt mij hopelijk geen semi-Surinamer toch? ;-)

De Nederlandse en de Surinaamse politiek zijn niet per se gelinkt aan elkaar, maar als ik het zo mag zeggen, dan ervaren wij hier nu ook een grote politieke kermis waarin stoppers en wissels centraal staan (ja, die foute wissel van Sven Kramer is allang niet meer interessant, haha).

Dus, erg interessant dat in Suriname nu ook allerlei rare stunts worden uitgehaald, met nog 71 dagen te gaan voor de verkiezingen! Ik vraag me één ding af: wat is Somo's probleem? Hoezo wil je op parlementsniveau alleen de verkiezingen in en op regionaal gebied wel in samenwerking met Nieuw Front?! Wil je nou samenwerken, je krachten bundelen en samen dezelfde doelen voor Suriname nastreven, of zit je gewoon te berekenen hoe en met wie je vooral de nieuwe president van de Javanen gaat worden?!

Smeltkroes

Oh sorry, je richt je niet alleen op één doelgroep, maar op de smeltkroes van Suriname! Hij is in ieder geval wel vergevingsgezind (of desperate), want hij is terug bij zijn ex! (Pendawalima) Toch? Lijkt me wel een ingewikkelde situatie! En een goeie reactie vond ik Venetiaan die de houding van Somo vergeleek met een echtgenoot die soms thuis slaapt, en soms buiten! Hoe staan de Surinamers tegenover deze ontwikkeling? En ik durf het eigenlijk bijna niet te vragen, maar komt het niet een beetje in de sfeer van toch etnische belangen?

En het Megablok maakt zijn naam tot nu toe nog waar? Als ik de peilingen volg tenminste. Ik vraag me dan af of Suriname (daarmee bedoel ik de stemmers natuurlijk) ook nadenkt over de positie op de wereldkaart. En voor mij even persoonlijker, over de relatie met Nederland, die je eigenlijk toch niet kan negeren. Ook al is het soms een beetje een haat-liefde verhouding, de relatie is in ieder geval nog dik aan.

Kleur bekennen

Het lijkt me een lastige klus om op 25 mei een stemkleur te bekennen. Al helemaal voor de jongere generatie, die nog moet groeien en bloeien onder….een megablok, middenblok, Nieuwfront, oudfront, of wat dan ook. Ik voel me aan de ene kant ook nog steeds 100 procent Surinaamse en ik erger me dood als ons land wordt afgekraakt hier (even de mooie reactie van Abigail onder mijn vorige brief, meenemend). Maar ben aan de andere kant blij dat ik niet hoef te stemmen in Suriname, want ik zou het gewoon ECHT niet weten! Weet jij al wat je gaat stemmen? Uit je brieven kan ik geen 'kleur' halen! Haha.

Voor mij wacht een nog lastigere klus, want in juni gaan we hier ook weer naar de stembus om de keuze te maken voor… de afschaffing van hoofddoekjes in het openbaar!

Hey, succes met Young DU! En ook met je thesis! Je krijgt ook de groeten van mijn moeder, zij kent jouw moeder weer uit het onderwijs daar! (lekker Surinaams toch!)

Groeten van Anouk uit Holland!

(Bron: Wereldomroep)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl