Johan Cruijff heeft in het Zwitserse Zürich het Nederlands-Belgische bidbook voor de organisatie van het WK in 2018 of 2022 overhandigd aan FIFA-voorzitter Joseph Blatter.

Waar overige delegaties met luxe limousines op het hoofdkantoor van de FIFA in Zürich arriveerden, trotseerden de Nederlandse en Belgische delegatie de regen met een fiets.

Ruud Gullit, president van het HollandBelgium Bid, sprak Blatter als eerste toe. "We zijn met de fiets gekomen omdat iedereen in Nederland met de fiets naar het stadion komt." Gullit benadrukte vervolgens dat de stadions in Nederland en België dicht bij elkaar liggen en dus makkelijk te bereiken zijn.

"Als kind heb ik genoten van de prestaties van Nederland op de WK's van 1974 en 1978, en van België op het WK 1986. Ik vond het wel altijd jammer dat de wedstrijden zo ver weg werden gehouden. Ik heb nu een zoontje van acht jaar en ik heb er alle vertrouwen in dat hij wel een WK in eigen land kan bekijken."

Blatter onder de indruk van Gullit

Blatter was zichtbaar onder de indruk van de manier waarop het HollandBelgium Bid het bidbook overhandigde. Hij genoot eveneens van de aanwezigheid van oud-topspelers als Gullit, Cruijff en Paul van Himst.

"Jullie komen gewoon op de fiets, dat is pas milieuvriendelijk. Het raakt mijn hart ook dat jullie met bekende voetballers komen", stelde Blatter, die tijdens de ontvangst van alle kandidaten voornamelijk mensen uit de politiek of bestuurders van de voetbalbond ontmoette.

"Voetballers ondersteunen jullie bidbook", zei Blatter tegen de Nederland-Belgische delegatie. "De regeringen en koningshuizen ook. Dat is fantastisch. Ik wens Nederland en België heel veel succes in de aanloop naar de verkiezing op 2 december."

Concurrentie ook aanwezig

Naast Nederland en België leveren vrijdag ook Australië, Engeland, Spanje/Portugal, Rusland en de VS hun bidbook in. Qatar, Zuid-Korea en Japan doen dat eveneens voor het jaar 2022. Op 2 december wijst de FIFA beide toernooien toe.

STER reclame