NOS NieuwsAangepast

Portret: Geert Wilders (PVV)

Het kan verkeren. Dit zouden de verkiezingen van Geert Wilders worden, was tot voor kort de algemene verwachting. Rond de val van het kabinet-Balkenende IV stond de partij op dik twintig zetels in de peilingen (op het hoogtepunt, in de zomer van 2009, was er zelfs sprake van dertig virtuele zetels).

Maar opeens gaat het bergafwaarts. PvdA-leider Wouter Bos geeft het stokje over aan Job Cohen, die opeens dè man in aanloop naar de verkiezingen wordt. En bovendien lijkt het in de campagne vooral over de economie te gaan en met dat thema wordt de man van de 'kopvoddentax' niet meteen geassocieerd.

Wilders staat niet langer in het brandpunt van de belangstelling. Maar zijn PVV, die in 2007 met negen zetels in de Tweede Kamer kwam, kan volgens de peilers nog altijd op een verdubbeling rekenen.

'Knieschot'

Geert Wilders (6 september 1963) maakt sinds 1998 deel uit van de Tweede Kamer. Hij is lid van de VVD, maar wordt in 2004 uit de fractie gezet vanwege zijn standpunt dat Turkije nooit lid mag worden van de Europese Unie. Hij had zich toen al geprofileerd als een Kamerlid dat grote moeite heeft met de islam. In een interview met HP/De Tijd had hij bijvoorbeeld al laten weten: "Hoofddoekjes, ik lust ze rauw".

Na zijn breuk met de VVD gaat hij eerst verder als onafhankelijk Kamerlid. In 2006 lanceert hij zijn Partij voor de Vrijheid (PVV), met de islamering als speerpunt. Wilders doet de ene opzienbarende uitspraak na de andere: Marokkaanse voetbalhooligans moeten een knieschot krijgen, minister Vogelaar is knettergek, de Koran is te vergelijken met Mein Kampf en moet verboden worden.

Wilders heeft er een poosje van gedroomd om premier van Nederland te worden. Inmiddels zegt hij dat de PVV bereid is gedoogsteun te verlenen aan een minderheidskabinet van CDA en VVD.l

Paspoort - Woonplaats: Den Haag - Getrouwd - Geen kinderen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl