NOS NieuwsAangepast

ING na winst terug op oude niveau

Bank en verzekeraar ING heeft in het eerste kwartaal een winst geboekt van 1,3 miljard euro, vooral door het goede resultaat van de bankdivisie. Analisten hadden gerekend op een winst van ruim 700 miljoen euro.

Topman Jan Hommen stelt tevreden vast dat de inkomsten nu weer op het niveau van voor de crisis zijn. De verzekeringstak behaalde een winst van 269 miljoen euro tegen een verlies van 954 miljoen in dezelfde periode van vorig jaar.

ING heeft dit jaar naar eigen zeggen een sterke start gemaakt. Zowel de resultaten van het bank als verzekerings onderdeel zijn verbeterd. Hommen zei tegen het Radio 1 Journaal dat ING zich dit jaar blijft richten op de operationele splitsing van de twee onderdelen.

Noodoproep

Hommen zei verder dat ING een van de banken was die vrijdag bij de Europese Centrale Bank een noodoproep hebben gedaan voor het opkopen van staatsobligaties.

Volgens de topman functioneerde de markt niet meer. "Het was niet meer mogelijk voor normale landen om een obligatielening te plaatsen. Dat betekent dat ze hun normaal lopende financiering niet meer konden voldoen."

Hoewel Nederland samen met Duitsland nog wel obligatieleningen kon plaatsen, werd de markt wel beperkt. Hommen: "Ik heb dit nog nooit meegemaakt, het was echt een unieke situatie."

Overleg in Europa leidde tot een hulppakket van 750 miljard. "De actie was echt noodzakelijk. Ik ben blij dat de aarzeling uit de markt is, het was echt heel belangrijk dat het gebeurde", zei Hommen.

Tijd gekocht

De topman denkt dat het reddingspakket een goede kans van slagen heeft mits landen hun schulden gaan aflossen. "Eigenlijk hebben alle Zuid-Europese landen te veel schuld als je kijkt naar hun nationale inkomen. Ik denk dat het zaak wordt dat we dat gaan aanpakken. Men heeft tijd gekocht om de zaken op orde te brengen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl