Gordon Brown is afgetreden als premier van Groot-Brittannië. Hij maakte zijn ontslag bekend in een korte toespraak voor de ambtswoning op Downing Street 10. Brown ging daarna naar koningin Elizabeth om het ontslag officieel aan te bieden. Hij adviseerde haar om de leider van de oppositie, David Cameron, te verzoeken om een nieuwe regering te vormen.

Brown maakte ook bekend dat hij het leiderschap van Labour per direct neerlegt. Gisteren zei hij nog dat hij pas uiterlijk september terugtreedt als Labour-leider. De partij kan nu nieuwe leiderschapsverkiezingen uitschrijven.

Na de officiële aankondiging van zijn ontslag dankte Brown iedereen met wie hij de afgelopen twee jaar als premier had samengewerkt. Met een brok in zijn keel dankte hij ook zijn vrouw en twee kinderen. Daarna liep het gezin Brown direct Downing Street uit.

Speculaties

Het vertrek van Brown komt aan het eind van een dag vol speculaties in de Britse politiek. De dag leek voor Brown en zijn Labour-partij nog gunstig te beginnen. Labour was gisteren overeengekomen om met de Liberaal Democraten te gaan praten over een nieuwe regering.

Vanochtend spraken de beide partijen ongeveer twee uur met elkaar. Na afloop werd er weinig naar buiten gebracht. Op twitter en in de traditionele media gonsde het wel van de geruchten, niet in de meest positieve zin. Zo meldde The News of the World dat Gordon Brown al was afgetreden, maar dat werd later tegengesproken door Downing Street 10 zelf.

Aan het eind van de middag bleek dat de gesprekken uiteindelijk niets hadden opgeleverd. Dat maakt de Labour-minister van Energie Ed Miliband bekend. Hij voegde er overigens wel aan toe dat het overleg "tijdelijk" is gestopt. Ook andere Labour-kopstukken bevestigden dat een coalitie met de Lib Dems er niet in zat.

Aan het begin van de avond riep Brown zijn voltallige kabinet bijeen. Dat verscheen omstreeks kwart over acht buiten op straat op Downing Street. Enkele minuten later kwam Brown zelf naar buiten om in het bijzijn van zijn vrouw zijn ontslag bekend te maken. Daarna liep hij voor de laatste keer Downing Street uit.

Na zijn bezoek aan de koningin ging Brown naar het partijbureau van Labour. Daar bedankte hij zijn aanhang en alle kandidaten die namens Labour in het Lagerhuis zijn gekomen. Hij zei dat partijvoorzitter Harriet Harman zijn tijdelijke opvolgers is als partijleider. Ook somde hij de resultaten op van dertien jaar Labour-bewind in Groot-Brittannië en in de rest van de wereld.

STER reclame