NOS NieuwsAangepast

Aquino stevent af op winst

De overwinning van de Filipijnse verkiezingen kan senator Benigno Aquino eigenlijk niet meer ontgaan. Met tachtig procent van de stemmen geteld, heeft hij een comfortabele voorsprong op zijn grootste rivaal, oud-president Joseph Estrada: 40 tegen 25 procent.

Een derde kandidaat gaf vannacht al toe te zijn verslagen door 'Noynoy' en feliciteerde hem met de overwinning.

Aquino heeft zijn succes vooral te danken aan zijn beroemde Filipijnse ouders. Zijn vader was de legendarische oppositieleider Benigno Aquino. Hij werd in 1983 vermoord tijdens het Marcos-regime. Moeder Cory Aquino nam zijn mantel over en werd de eerste president na de verdrijving van dictator Marcos.

Doordat Aquino zo'n grote voorsprong heeft, verwachten commentatoren dat hij een mandaat krijgt om hervormingen door te voeren die het land minder corrupt moeten maken en het begrotingstekort moeten inperken.

Weduwe Marcos

Aan de verkiezingen op de Filipijnen deden dit jaar enkele grote namen mee. De 80-jarige weduwe van Marcos, Imelda, slaagde erin Congreslid te worden. Haar dochter Imee wordt gouverneur.

Huidig president Gloria Arroyo, die niet mocht worden herkozen, won ook een zetel in het parlement. Verwacht wordt dat zij zal proberen Congresvoorzitter te worden. Dat zou een machtsstrijd tussen haar en haar opvolger kunnen betekenen, zeker als zij gaat proberen haar macht uit te bouwen ten koste van de president.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl