NOS NieuwsAangepast

Hoofdredacteur Broertjes verlaat Volkskrant

Hoofdredacteur Pieter Broertjes heeft zijn vertrek per 1 juli aangekondigd bij de Volkskrant. Hij heeft vijftien jaar aan het hoofd van de redactie van de krant gestaan.

Op de website van de krant zegt hij dat de reden van zijn vertrek een samenloop van omstandigheden is. "Dit is een goede tijd om te stoppen, de krant staat er uitstekend voor. De overstap van de Volkskrant op het nieuwe formaat is zeer succesvol verlopen. Een beter moment om de krant over te dragen aan iemand van de volgende generatie is er niet."

De Volkskrant ging recentelijk over op tabloidformaat, op aandringen van de nieuwe eigenaar, de Belgische Persgroep. Broertjes was daar aanvankelijk tegen, maar heeft het later verdedigd. Sinds de overstap naar het nieuwe formaat heeft de krant naar eigen zeggen 18.000 nieuwe lezers gekregen.

Er wordt een commissie aangesteld om de nieuwe hoofdredacteur te benoemen.

'Kan nog veel'

Het is nog niet bekend wat Broertjes nu gaat doen. Hij keert niet terug bij de krant als redacteur, zoals Birgit Donker wel doet bij NRC Handelsblad na haar vertrek als hoofdredacteur. "Ik ben nog jong, dus ik kan nog veel."

Pieter Izak Broertjes (57), geboren in Den Haag, studeerde sociale wetenschappen in Utrecht. Na zijn studie was hij van 1979 tot 1987 redacteur op de economie-redactie van de Volkskrant. Na een periode als chef bij deze redactie werd hij in 1991 adjunct-hoofdredacteur en in 1995 hoofdredacteur. Van 1998 tot 2006 was hij voorzitter van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren.

Broertjes blijft bijzonder lector crossmediaal uitgeven aan de Hogeschool van Utrecht en voorzitter van de World Press Photo.

Jan Dijkgraaf

Vandaag maakte ook een andere hoofdredacteur zijn vertrek bekend. Jan Dijkgraaf, hoofdredacteur van HP/De Tijd, zegt ook per 1 juli op te stappen.

Hij gaat leiding geven aan de nieuwe omroep Powned, de televisiezender van weblog GeenStijl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl