NOS NieuwsAangepast

Kieskompas: Stemwijzer is misleidend

Politicoloog André Krouwel beschuldigt StemWijzer van misleiding.

Op StemWijzer.nl kunnen kiezers achterhalen welke partij het beste bij hen past. Maar volgens Krouwel laat de site de partijen de antwoorden op de vragen zelf invullen. StemWijzer onderzoekt niet of de antwoorden kloppen met het programma, zegt Krouwel.

Naar zijn mening lokt Stemwijzer "gelieg en gedraai" uit door suggestieve vragen te stellen, waarop alleen 'ja' of 'nee' kan worden geantwoord. "Politieke partijen zijn er op uit om onze stem te winnen", zegt Krouwel in het AD. "Dus draaien ze ons zo af en toe een rad voor ogen."

Dat leidt er toe dat de SP zegt niet aan de hypotheekrente-aftrek te tornen, terwijl die partij de aftrek voor de hogere inkomens wil beperken.

Leenbeurs

Een ander voorbeeld is het standpunt van het CDA over versoepeling van het ontslagrecht. De partij zegt hier tegen te zijn, terwijl het CDA in werkelijkheid juist voor is.

En de PvdA zou tegenstander zijn van een leenbeurs voor studenten, terwijl in het verkiezingsprogramma staat dat het van de basisbeurs een lening wil maken.

Krouwel is verbonden aan Kieskompas, een concurrerende site van StemWijzer.

Reactie

Stemwijzer wijst alle kritiek van de hand. In een reactie zeggen de makers van de website dat Stemwijzer standpunten van de partijen laat zien, terwijl Kieskompas laat zien "wat André Krouwel denkt dat de partijstandpunten zouden moeten zijn".

Ook denken ze dat de kritiek van Krouwel is veroorzaakt door een recent onderzoek waaruit blijkt dat mensen Stemwijzer beter kennen, vaker bezoeken en hoger waarderen dan Kieskompas.

Gisteren presenteerde StemWijzer zijn vragen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl