NOS NieuwsAangepast

Drie doden bij demonstraties in Griekenland

De Griekse premier Papandreou zegt dat de drie doden die vandaag bij rellen zijn gevallen, het slachtoffer zijn van moord. De drie kwamen om toen een bank in het centrum van Athene door brandstichting in vlammen opging.

Demonstranten met molotovcocktails probeerden ook het parlement te bestormen. De oproerpolitie gebruikte traangas om hen te verjagen.

Ook in Thessaloniki kwam het tot confrontaties tussen demonstranten en de politie.

Tienduizenden Grieken zijn vandaag de straat opgegaan om te protesteren tegen de voorgenomen miljardenbezuinigingen. Ambtenaren zouden er flink op achteruit gaan en leggen daarom het werk massaal neer.

Massale staking

Door de staking van de vakbonden ligt het openbare leven in Griekenland stil. Sinds middernacht blijven de vliegtuigen aan de grond en ook de treinen en veerboten doen vandaag geen dienst. Aan de staking doen ook leraren, journalisten en nutsbedrijven mee. Ook de winkels zullen de deuren gesloten houden.

De vakbonden proberen met de staking de politieke partijen onder druk te zetten om niet in te stemmen met de ingrijpende bezuinigingsoperatie. Morgen of vrijdag stemt het parlement over het bezuinigingspakket van 30 miljard euro.

De socialistische regering van premier Papandreou heeft zich ertoe verplicht het begrotingstekort in vier jaar aanzienlijk te verminderen. De vakbonden vinden dat de laagstbetaalden te zwaar worden getroffen door de bezuinigingen.

Televisiestudio

Al wekenlang zijn er demonstraties tegen de voorgenomen bezuinigingen. Eergisteren hielden Griekse leraren de televisiestudio van de staatsomroep bezet en beëindigden de actie na het voorlezen van een korte verklaring voor de camera.

De Europese beurzen sloten gisteren in het rood, omdat veel beleggers zich grote zorgen maken over de schulden van Zuid-Europese landen. Behalve in Griekenland gaat het ook in Spanje en Portugal niet al te best.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl