NOS NieuwsAangepast

Uitzending Bevrijdingsdag

Omdat het 65 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland, heeft de NOS een extra lange bevrijdingsuitzending gemaakt. De NOS/NPS zond de documentaire 'De Canadezen komen' uit. De dag werd afgesloten met het jaarlijkse Concert op de Amstel.

Bekijk de hele uitzending NOS 65 jaar Bevrijding Bekijk de documentaire NOS/NPS De Canadezen komen Bekijk de uitzending NOS Bevrijdingsdag 2010 (Concert aan de Amstel)

Een speciale rol is weggelegd voor de vrijheidstrein, die al sinds 31 maart door Nederland reist om passagiers stil te laten staan bij het thema vrijheid.

De NOS zond uit vanuit de vrijheidstrein, op zoek naar verhalen over de oorlog en de bevrijding. Presentator Joost Karhof ontving onderweg bekende en minder bekende gasten. Met gesprekken en korte reportages werd ingezoomd op hoe de bevrijding in diverse regio's is verlopen en beleefd.

Zo kwam onder meer Mesch aan bod: de plek waar de eerste bevrijders Limburg in kwamen. En Venlo, waar men maanden in de frontlinie leefde. Maar ook: de Biesbosch, waar met gevaar voor eigen leven mensen en spullen door het front werden gesmokkeld. En Eibergen, waar tientallen onderduikers na de bevrijding eindelijk weer tevoorschijn konden komen.

De trein reed de volgende route: 12.00 - 13.00 uur: Maastricht - Roermond - Eindhoven 13.00 - 14.00 uur: Eindhoven - Breda - Rotterdam 14.00 - 15.00 uur: Rotterdam - Utrecht - Wageningen 15.00 - 16.00 uur: Wageningen - Arnhem - Zutphen - Zwolle 16.00 - 17.00 uur: Zutphen - Deventer - Apeldoorn - Amersfoort - Hilversum 17.00 - 17.20 uur: Hilversum - Amsterdam

Lokaties

Rob Trip presenteerde het programma vanuit de studio in Hilversum en besprak het verloop van de bevrijding met twee gasten: programmamaker Ad van Liempt, eindredacteur van de NPS-serie De Oorlog, en Christ Klep, militair historicus.

Met schakelingen naar diverse locaties werd aandacht gegeven aan de 'vaste' onderdelen van Bevrijdingsdag, waaronder de Start Nationale Viering van de Bevrijding, dit jaar in het Limburgse Roermond. Tijdens het feestelijke ochtendprogramma stond onder meer de 5 mei-lezing door Wim Kok centraal over het jaarthema 'Vrijheid wereldwijd; wat is daarvoor nodig?'.

Demissionair premier Balkenende ontstak om 13.00 uur op Bevrijdingsfestival Limburg het Bevrijdingsvuur waarmee de Dag van de Vrijheid in het hele land officieel van start ging.

Astrid Kersseboom deed verslag van het officiële veteranendefilé in Wageningen. Het is onduidelijk hoe lang het defilé nog gehouden zal worden. Defensie heeft tot 2013 zijn medewerking toegezegd.

'De Canadezen komen'

In de NOS/NPS-documentaire 'De Canadezen komen' was er aandacht voor een heel bijzonder project: in de eerste week van mei 2010 komen zo'n 7000 Canadese scholieren tussen 14 en 17 jaar naar Nederland voor de herdenking van 65 jaar bevrijding. Eén scholier voor elke gesneuvelde Canadees.

Voor de documentaire volgde maker Jan Eikelboom (NPS) de voorbereidingen in Canada en sprak hij met familieleden van Canadese soldaten en met Nederlanders die door de Canadezen werden bevrijd. In de documentaire is gebruik gemaakt van bijzondere oorlogsbeelden uit de Canadese archieven.

Concert op de Amstel

De Nationale Viering van de Bevrijding werd traditioneel afgesloten met een concert op de Amstel in Amsterdam, in aanwezigheid van koningin Beatrix.

Het 5 mei-concert is dit jaar verzorgd door Het Limburgs Symfonie Orkest onder leiding van Ed Spanjaard. Verder zorgden de Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek en opera- en operettezangers Marjon Lambriks voor een bijzonder optreden met het orkest. Marjon Lambriks nam in 2009 afscheid van de Nederlandse podia, maar trad speciaal op 5 mei op.

Daarnaast was het bijzonder dat artiesten die normaal in een ander genre zingen tijdens het 5 mei-concert licht klassieke werken vertolkten. Dit jaar viel deze eer aan Edsilia Rombley en Freek Bartels.

De live-registratie werd voorafgegaan door een samenvatting van de hoogtepunten van de dag. Presentator Rob Trip verzorgde vanuit Amsterdam een live-interview met minister van Staat Wim Kok, die eerder die dag de 5 mei-lezing gaf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl