De olievlek in de Golf van Mexico is in een paar dagen tijd drie keer zo groot geworden. Donderdag was zo'n 3000 vierkante kilometer zee met olie bedekt; inmiddels is dat bijna 10.000 vierkante kilometer.

Door het slechte weer is het nog steeds moeilijk om olie op te ruimen. De olie is al aangespoeld in Louisiana en bedreigt verder de kust van de staten Mississippi, Alabama en Florida. In de vier staten is de noodtoestand uitgeroepen.

Drijfbalken

De noodtoestand maakt het mogelijk de hulp in te roepen van het Amerikaanse leger. Inmiddels zijn 6000 reservisten ingezet om de vervuiling te bestrijden.

De verschillende hulpdiensten werken continu aan het afschermen van de kust. Drijfbalken moeten de olie bij de kust weghouden, maar door harde wind kan de olie over de balken heen slaan.

De lekkende pijpleiding van het gezonken olieplatform is nog steeds niet gedicht. Per dag stroomt er meer dan 800.000 liter olie de zee in.

President Obama

Milieu-organisaties denken dat de gevolgen van het olielek aanvankelijk zwaar zijn onderschat en sommige milieudeskundigen houden rekening met een ecologische ramp.

De Amerikaanse autoriteiten hebben scherpe kritiek geuit op olieconcern BP. Dat zou tot nu toe te weinig hebben gedaan om het olielek in de Golf van Mexico te dichten.

Ook president Obama wil dat BP meer inzet toont. Hij noemde BP verantwoordelijk voor de vervuiling en de kosten van de schoonmaakoperatie.

Het bedrijf heeft al de eerste dagvaardingen binnen van gedupeerde Amerikaanse vissers. Obama gaat morgen zelf naar de Golf van Mexico om de situatie te bekijken.

STER reclame