NOS NieuwsAangepast

De come-back kid

Nee, we hebben het niet over de magistrale wederopstanding van Gordon Brown in de peilingen. Dit gaat over het wonderkind van New Labour: Tony Blair. He's back!

Al weken zoemde het in de media. Waar is Blair? Labour had van tevoren aangekondigd dat de oud-premier een actieve rol in de campagne zou spelen. Een maand geleden liet hij zich even zien, maar daarna verdween hij volledig uit de campagne. Terwijl Gordon Brown een verbeten gevecht voerde op de Britse eilanden, was zijn voorganger naar verluidt op safari.

Maar hij heeft zich dan toch in het campagnegewoel gestort. Blair zag er blakend uit. Een tikkie afgevallen. Zijn huid bruin getint, opgedaan als speciale gezant voor het Midden-Oosten (en als vakantievierder). Zijn haar zorgvuldig gecoiffeerd. In vergelijking met de vermoeide Brown, onder wiens ogen de Mount Everest omhoog is gerezen, straalt Blair.

Blair komt op een moment dat de Labour-campagne op een dieptepunt verkeert. Na de blunder van Brown kunnen de sociaal-democraten wel een opkikker gebruiken. Opvallend was dat Blair vrij koeltjes was over de kansen van Labour. "Mensen gaan zich werkelijk afvragen wat voor hen in de toekomst wacht. Zal het meer of minder zijn? Als mensen die gaan vraag stellen, dan denk ik dat Labour een goede kans maakt." Nou niet bepaald je rallying cry.

De inzet van Blair is niet zonder risico's. De oud-premier als campagnewapen is wat de Britten een 'double-edged sword' noemen, een zwaard met twee vlijmscherpe kanten. De optredens van de charismatische Blair kunnen Brown in de schaduw zetten. Tegelijkertijd kleeft er een zwarte smet aan de oud-premier. Grote aantallen Britten kunnen hem niet luchten of zien vanwege zijn rol in de Irak-oorlog. Blair kan zowel kiezers aantrekken als wegjagen.

En Blair heeft nog een achilleshiel. Sinds zijn afscheid als premier is Blair schatrijk geworden in het praatcircuit. Volgens Britse media zou hij in drie jaar tijd meer dan twintig miljoen euro vergaard hebben met zijn toespraken. Het staat in contrast met de boodschap die Brown bij de kiezer erin wil rammen: Labour is partij voor allen en de Conservatieven zijn een partij voor de elite.

David Cameron lijkt zich dan ook niet zoveel zorgen te maken over de terugkomst van Blair. Verwijzend naar de bijverdiensten van Blair grapte de Conservatieve leider: "Het is fantastisch dat hij weer terug is in het land. Hij is waarschijnlijk een van de weinige mensen die zich een vierde Labour-regering kan veroorloven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl