NOS NieuwsAangepast

Drieluik 30 jaar koningin Beatrix

"Ik stel u hier Beatrix voor, uw nieuwe koningin." Deze woorden sprak koningin Juliana op 30 april 1980, het moment waarop zij haar koningschap overdroeg aan haar oudste dochter Beatrix. Dit jaar zit koningin Beatrix 30 jaar op de troon. De NOS zendt voorafgaand aan dit jubileum een drieluik uit over haar leven als Koningin der Nederlanden. Aan de hand van archiefbeelden, nieuw materiaal en interviews met betrokkenen wordt een beeld geschetst van de afgelopen drie decennia. De portretreeks is op 27, 28 en 29 april rond de klok van half elf 's avonds te zien op Nederland 1 en wordt gepresenteerd door Astrid Kersseboom.

De Reizen

In het eerste deel van het drieluik gaat de aandacht uit naar de reizen die koningin Beatrix in haar ambtsperiode heeft gemaakt. Tijdens de officiële staatsbezoeken laat de koningin zien waar zij voor staat: gericht op inhoud, met gevoel voor decorum en internationaal georiënteerd. Tussen 1980 en nu heeft koningin Beatrix een kleine vijftig officiële staatsreizen gemaakt. Dit levert mooi materiaal op met beelden van koninklijke en soms overzeese ontmoetingen.

Bekijk hier de uitzending NOS 30 jaar Beatrix: De Reizen

De Koninginnedagen

In dit portret staan de Koninginnedagen centraal, die sinds de troonwisseling in 1980 zijn uitgegroeid tot een echt volksfeest. Met het aantreden van Beatrix als koningin, verdwijnt het jaarlijkse defilé langs de paleistrappen. Zij gaat het land in om de dag met elkaar te vieren. "Deze dag zal blijven, Koninginnedag", zei Beatrix tijdens haar huldiging en tevens de geboortedag van haar moeder.

Bekijk hier de uitzending NOS 30 jaar Beatrix: De Koninginnedagen

Het Koningschap

Onze koningin is nu 72 jaar. Vanaf het moment dat zij haar moeder gehuldigd ziet worden, beseft Beatrix wat haar te wachten staat. In stilte en met volle overgave bereidt zij zich het eerste deel van haar leven voor op haar functie als Koningin der Nederlanden. Inmiddels zijn 30 koningsjaren verstreken. In dit laatste deel van het drieluik aandacht voor de keuzes die Beatrix gedurende haar ambtstermijn maakt: hoe stelt zij zich op richting haar volk en bij onverwachte gebeurtenissen? Een portret van de koningin tijdens bezoeken, overleggen en ontvangsten: we zien een koningin in functie, en soms van heel dichtbij. Bekijk hier de uitzending NOS 30 jaar Beatrix: Het Koningschap

Uitzending: 29 april: NOS Beatrix 30 jaar Koningin: Het Koningschap, Ned 1, 22.20-22.57 uur

Herhaling: 30 april: NOS Beatrix 30 jaar Koningin: Het Koningschap, Ned 1, 08.20-08.57 uur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl