NOS NieuwsAangepast

Amsterdam legt zich neer bij vuilnisstaking

Amsterdam ziet af van een gang naar de rechter om te voorkomen dat de Stadsreiniging op Koninginnedag in staking gaat. Er is afgezien van een kort geding omdat de vakbonden zeggen dat ze zullen voorkomen dat er risico's ontstaan voor de volksgezondheid en de veiligheid.

In Amsterdam staken vuilnisophalers en straatvegers op 30 april de hele dag. Er staan echter calamiteitenteams van de reinigingsdienst klaar om in te grijpen bij onveilige situaties.

Aanvankelijk wilde het reinigingspersoneel het werk een week neerleggen, maar de ambtenaren zagen daarvan af omdat er een grote kans was dat de rechter de actie zou verbieden.

Waarnemend burgemeester Asscher vraagt bezoekers van Koninginnedag hun eigen afval opruimen. Hij wil dat mensen hun onverkochte waar weer mee naar huis nemen en niet laten slingeren op straat.

Den Haag

Het kort geding dat de gemeente Den Haag begon om te voorkomen dat de stadsreinigers staken, gaat vanmiddag wel door. In Den Haag willen de straatvegers morgen drie dagen het werk neerleggen. Het stadsbestuur vreest ongelukken door opgehoopt afval. Donderdagavond (Koninginnenach) worden meer dan 200.000 bezoekers in de binnenstad verwacht.

De vakbonden kondigden gisteren acties aan van reinigingsdiensten en parkeerwachten op en rond Koninginnedag.

De stadsreinigingsdienst van Utrecht legt op 1 mei voor vijf dagen het werk neer.

Nullijn

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft de vakbonden uitgenodigd om nog deze week te praten over de cao voor gemeenteambtenaren. De organisatie van werkgevers wil "een ultieme poging doen om tot een cao te komen".

De vakbonden eisen voor de nieuwe cao koopkrachtbehoud en werkzekerheid. De werkgevers houden vast aan de nullijn en weigeren om werkgaranties te geven. Door deze onenigheid hebben de gemeente-ambtenaren al bijna een jaar geen cao.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl