NOS NieuwsAangepast

Vuilnisdiensten staken rond Koninginnedag

Gemeenteambtenaren voeren de druk op voor een betere cao. In Utrecht, Amsterdam en Den Haag gaan de straatvegers en reinigingsdiensten staken rond Koninginnedag. In een aantal gemeenten delen parkeerwachten woensdag geen bonnen uit.

De stakingen zijn bedoeld om een betere ambtenaren-cao af te dwingen. De vakbonden willen een loonsverhoging van anderhalf procent. Gemeentes vinden dat onverantwoord, omdat er de komende jaren bezuinigd moet worden. Door de nullijn aan te houden, willen de werkgevers voorkomen dat er ontslagen vallen.

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor alle gemeenteambtenaren is een zaak tussen de vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, de VNG.

Utrecht

De stadsreinigingsdienst van Utrecht legt op 1 mei voor vijf dagen het werk neer. Vanaf middernacht wordt niet langer geveegd in de stad en wordt nog maar mondjesmaat vuilnis opgehaald.

Dat hebben de vakbonden Abvakabo FNV en CNV maandag gezegd. De mogelijke staking van de stadsreiniging op Koninginnedag zelf is met deze aankondiging van de baan.

De bonden voeren vandaag overleg met de gemeente Utrecht om de overlast zo klein mogelijk te houden. De gemeente Utrecht beslist dinsdag of ze een kort geding aanspannen om de staking te voorkomen.

Amsterdam

Ook in Amsterdam komt er een staking van het stadsreinigingspersoneel. Vuilnisophalers en straatvegers staken op Koninginnedag de hele dag en daarna weer van 6 tot en met 13 mei. In de week van 1 tot 6 mei wordt er wel gewoon schoongemaakt; de troep van Koninginnedag wordt op 1 mei dus wel opgeruimd. Ook op 4 en 5 mei zal de stad schoon zijn.

De gemeente Amsterdam beslist na overleg met de bonden of ze in een kort geding een verbod eisen van de staking. Vorige week probeerde de gemeente Amsterdam al via de rechter een staking op Koninginnedag te voorkomen. De rechter wees dat verzoek toen af, omdat de vakbonden nog geen concrete stakingsactie hadden aangekondigd.

Den Haag

In Den Haag staken de straatvegers op 28, 29 en 30 april. De gemeente Den Haag kondigde vandaag een kort geding aan om te voorkomen dat ze rond Koninginnedag het werk neerleggen. De gemeente noemt dat onverantwoord omdat er dan te veel vuil blijft liggen na Koninginnedag. Het kort geding dient dinsdag.

Op de avond van 29 april bezoeken meer dan 200.000 mensen de Haagse binnenstad. Onder meer de GGD Den Haag maakt zich ernstig zorgen over de gevolgen als de straatvegers na Koninginnenach hun werk niet doen. "Het gaat dan niet alleen om de massa's afvalresten op de straat", aldus een woordvoerder, "maar je moet er niet aan denken dat de drommen mensen op 30 april bijvoorbeeld in gebroken glas vallen."

In Den Haag werkt de vuilnisophaaldienst wel: die is daar uitbesteed aan een bedrijf.

Rotterdam

In Rotterdam wordt vooralsnog niet gestaakt. Daar zouden zelfs veel werknemers zich vrijwillig hebben gemeld om rond Koninginnedag de stad schoon te houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl