NOS NieuwsAangepast

'Poster-strijd' barst los in Groot-Brittannië

De verkiezingsstrijd in Groot-Brittannië is in volle gang. En bij een verkiezingscampagne horen natuurlijk posters. Ze duiken op in allerlei creatieve variaties.

Een paar weken geleden kwam de Britse conservatieve partij als eerste met nieuwe verkiezingsposters. Hierop is een bijzonder mooi gladgestreken hoofd van partijleider David Cameron afgebeeld.

De uitsmijter op de echte poster is "Year for change". Onder de noemer "Airbrushed for change" werden de grappigste variaties bedacht. Zo werd een ervan in een reclameposter voor Madame Tussauds getoverd, met Cameron als zijn eigen wassen beeld.

Dood poesje

Het liet dan ook niet lang op zich wachten voordat websites de vele bewerkingen, die de Britten spoof posters noemen, bijeen brachten. De geruchten gaan dat Labour achter de site zit waarop deze spoofs worden verzameld.

"Ik hou zo van de BBC, ik wil het verdelen en onder mijn vrienden uitdelen", stelt een poster, een ander dreigt: "Stem Conservatief of ik vermoord dit poesje".

Terminator

Ook de volgende serie Tory-posters onder de noemer "I never voted Tory before and..." ondergingen hetzelfde lot. In de originele poster leggen 'gewone Britten' uit waarom ze op David Cameron gaan stemmen.

In de parodieën variëren de redenen van "..maar werkeloosheid klinkt eigenlijk wel leuk" tot "...maar mijn hersenen zijn eruit gevallen".

Op een website is zelfs een poster-generator geplaatst waarmee mensen zelf in mum van tijd hun eigen spoof kunnen maken. De gebruiker kan kiezen uit drie posters: met een gezinnetje ("met normen en waarden!"), een student ("allochtoon!") en een man in een fabriek ("echt working class!").

Godfather Gordon

Maar Labour is ook niet veilig. Zo wordt Gordon Brown afgebeeld als The Godfather en Terminator. En de conservatieven hebben zich ook niet onbetuigd gelaten. Zij hebben posters verspreid waarin Brown uitspraken doet als "Ik heb de nationale schuld verdubbeld, stem op mij".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl