NOS NieuwsAangepast

'Schoonmakers de helden van 2010'

De schoonmakers zijn voor mij nu al de helden van 2010, zei FNV-voorzitter Jongerius nadat vandaag een cao-akkoord was gesloten met de werkgevers. Hiermee kwam een einde aan de langste staking sinds 1933.

De 150.000 werknemers in de schoonmaaksector krijgen er in de komende twee jaar 3,5 procent bij. De bonden eisten aanvankelijk 4 procent in twee jaar; de werkgevers wilden niet verder gaan dan 2,5 procent. Leden van de vakbond krijgen ook nog een extra vergoeding.

"Dit is een opsteker voor de mensen die maandenlang actie hebben gevoerd, maar ook voor de onderhandelaars van de FNV", aldus Jongerius.

Taalles

Behalve meer geld krijgen schoonmakers die het Nederlands niet goed beheersen ook taallessen. Opdrachtgevers als NS, Schiphol en uitkeringsinstantie UWV zeggen in juli een convenant te sluiten met de bonden waarin ze hun betrokkenheid met de schoonmakers tonen.

Volgens één van de stakers is dat erg belangrijk. "We hebben nu een voet tussen de deur. Iedereen weet nu dat we er zijn, ook de werkgevers."

De werkgevers zijn ook tevreden met het akkoord. Hans Simons van werkgeversorganisatie OSB noemt de belangrijkste winst van het akkoord dat het werk van schoonmakers de komende jaren op een eerlijkere manier wordt beloond.

Koninginnedag

De acties, zoals het niet ophalen van vuil in Amsterdam na koninginnedag, zijn nu van de baan. Wel valt er voor veel schoonmakers nog veel werk in te halen. Op veel stations en op Schiphol is het nog altijd vies.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl