Onderzoek naar DSB-bestuurders onvolledig
Het onderzoek dat AFM en DNB doen naar de voormalige DSB bestuurders is niet volledig. Niet alle oud-bestuurders worden door de toezichthouders getoetst en in strijd met de afspraken wordt ook niet ieder onderzoek voorgelegd aan professor Scheltema van de DSB-commissie. Dat bevestigen betrokken tegen de NOS.
Het gaat vooral om het onderzoek naar de voormalige financiële topman Jaap van Dijk. Hij is wel getoetst door DNB en AFM, maar dat oordeel wordt, volgens betrokkenen, niet aan Scheltema voorgelegd. De Tweede Kamer eist nu opheldering van minister De Jager van Financiën.
Oktober vorig jaar gaf minister Bos opdracht voor een onderzoek naar de betrouwbaarheid en deskundigheid van de DSB-top.
Hernieuwd oordeel
Volgens de opdracht moeten de toezichthouders AFM en DNB "tot een hernieuwd oordeel komen over de betrouwbaarheid, respectievelijk deskundigheid van bestuurders en commissarissen die nu nog een beleidsbepalende functie bekleden in de financiële sector".
Dit onderzoek moest door een onafhankelijk persoon worden getoetst. Professor Scheltema zou volledige inzage krijgen in "alle feiten, afwegingen en conclusies" van de toezichthouders.
De onderzoeken naar Gerrit Zalm en Robin Linschoten kregen veel aandacht. Zalm slaagde voor de hertoets, maar met de hakken over de sloot. De AFM vond hem ongeschikt, maar het oordeel van DNB woog zwaarder en die oordeelde dat Zalm kon aanblijven als baas van ABN AMRO. Ook Robin Linschoten werd beoordeeld en goed gevonden.
Nog één onderzoek
Op dit moment zou volgens Scheltema nog één onderzoek in voorbereiding zijn. Volgens betrokkenen gaat het hier om een hertoetsing van Age Offringa, oud-commissaris bij DSB.
Maar wat gebeurt er dan met de anderen? AFM en DNB hebben wel met Dirk Scheringa gesproken, maar omdat Scheringa geen beleidsbepalende rol meer heeft, is dat onderzoek gestaakt. Zijn medebestuurder Hans van Goor heeft op dit moment geen baan in de financiële sector en wordt dus ook niet getoetst.
Voor de andere bestuurder Ronald Buwalda geldt hetzelfde. Hij overweegt een juridische procedure omdat hij wil weten hoe AFM en DNB over hem oordelen.
Ed Nijpels
Ed Nijpels heeft zich teruggetrokken als bestuursvoorzitter van pensioenfonds ABP en ontloopt volgens betrokkenen daarmee een negatief oordeel van de toezichthouders. Collega-commissaris Rob Bonnier heeft ook zijn ontslag ingediend als commissaris en volgt dus dezelfde weg.
Daarnaast is er dan grote onduidelijkheid over de nieuwe toets van Jaap van Dijk. Van Dijk was van 2002 tot november 2007 medeverantwoordelijk voor de bouw van de bank. Vanaf 1 april 2008 is hij werkzaam bij SNS Property Finance. Volgens een woordvoerder van SNS is hij opnieuw getoetst door de toezichthouder en heeft hij een positief oordeel ontvangen.
Maar dat oordeel is nooit voorgelegd aan Scheltema. DNB en AFM weigeren commentaar omdat zij niet op individuele gevallen ingaan.
Een woordvoerder van SNS zegt dat de bank heeft gehoord dat het oordeel niet naar Scheltema gaat, omdat Van Dijk al drie jaar bij SNS werkt. Scheltema zou daarmee ingestemd hebben.
Scheltema ontkent
Een woordvoerder van Scheltema ontkent echter dat de commissie akkoord is gegaan met deze procedure. "Wij wachten gewoon af wat we krijgen van De Nederlandsche Bank."
Andere betrokkenen die misschien op het lijstje hebben gestaan zijn oud-DSB-bestuurders Peter Cornet en Reggie de Jong, beide werken op dit moment niet in de financiële sector. Ook oud-commissaris Rene Neelissen wordt niet getoetst omdat hij geen actieve rol meer heeft.