NOS NieuwsAangepast

Brabant Wonen laat grondtransacties onderzoeken

Door economieredacteur Gert-Jan Dennekamp

Brabant Wonen laat omstreden grondtransacties onderzoeken. Dat zegt de voorzitter van de Raad van Commissarissen Wim Bens in reactie op een onderzoek van de NOS. Gisteren meldde de NOS dat Brabant Wonen in de afgelopen jaren bijna honderd hectare grond heeft gekocht. In korte tijd verdienden handelaren vele miljoenen aan die transactie.

Wim Bens zegt dat de Raad van Commissarissen betrokken is geweest bij de aankoop van de grond, maar dat hij nog eens heel goed gaat nakijken op welke gronden de beslissing is genomen. Hij wil dat de hele transactie wordt onderzocht, "omdat wij er zeker van willen zijn dat we niks over het hoofd hebben gezien en niemand zich heeft vergist."

Rosmalen

De grond in de buurt van Rosmalen zou samen met AM Wonen worden ontwikkeld. Bens: "Zonder AM hadden we het nooit gedaan, maar ik wil nu wel weten of de grond op een juiste manier is ingebracht." Uit onderzoek van de NOS blijkt dat een deel van de grond via diverse handelaren door Brabant Wonen is gekocht. De grond werd voor ruim 8 miljoen euro van de boeren gekocht. Enkele ogenblikken later koopt Brabant Wonen de grond voor meer dan 18 miljoen euro.

Enkele handelaren die in Brabant in grond handelden hebben ook forse winst hebben gemaakt op een andere grondtransactie met de Amsterdamse corporatie De Key. Ook De Key laat deze transacties onderzoeken. De Key-directeur Haijo Pietersma: "We willen weten hoe die transacties zijn gegaan, wie ze deden en wie daarover is geïnformeerd."

De afgelopen jaren hebben corporaties flink gespeculeerd met grond. Nederlandse corporaties hebben bijna 4800 hectare landbouwgrond in bezit, bijna dertig procent daarvan ligt in natuurgebieden of andere gebieden waar niet of slechts beperkt gebouwd kan worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl