NOS NieuwsAangepast

Generaal Petraeus: respect voor Nederland

Door redacteur Sander Warmerdam, Bureau Washington

Een krijger-geleerde wordt hij wel genoemd in sommige artikelen. Of zelfs een krijger-monnik. Fysieke en mentale taaiheid staan hoog in het vaandel van de invloedrijke Amerikaanse generaal David Petraeus.

In 2007 stuurde president Bush hem naar Irak om orde op zaken te stellen. Tegen alle verwachtingen in lukte het hem om het land onder controle te krijgen. Nu is hij, als commandant van CENTCOM, verantwoordelijk voor de Amerikaanse aanpak in Irak, Jemen, Pakistan, Iran en Afghanistan.

En hij is trots op zijn Nederlandse wortels. Zijn vader was een zeeman uit Franeker die tijdens de Tweede Wereldoorlog vast kwam te zitten in New York. Hij besloot om niet terug te gaan naar Rotterdam en meldde zich aan bij de Amerikaanse marine. David Petraeus somt de kwaliteiten op die zijn Nederlandse achtergrond verraden: "stijfkoppigheid en doorzettingsvermogen".

Vlak voor een Nederlands-Amerikaanse vriendschapsdiner net buiten Washington spraken de NOS en NRC Handelsblad met de viersterrengeneraal. Over de Nederlanders in Afghanistan, de militair van de toekomst, het vredesproces en Fryslân Boppe.

Bekijk het interview rechts op deze pagina.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl