NOS NieuwsAangepast

Hoge Raad: zaak wapenhandelaar Kouwenhoven moet over

De zaak tegen de wapenhandelaar Guus Kouwenhoven moet over. De Hoge Raad heeft de eerdere vrijspraak van het gerechtshof in Den Haag vernietigd. Volgens de Hoge Raad had het gerechtshof het OM de kans moeten geven om twee anonieme getuigen te horen.

Het hof vond het destijds niet nodig om de twee getuigen van het Sierra Leone-tribunaal nog te horen. Dat besluit vindt de Hoge Raad onterecht. De getuigen hadden verklaringen kunnen afleggen die belastend zijn voor Kouwenhoven.

Kouwenhoven werd in 2005 in Rotterdam aangehouden op verdenking van grootschalige wapensmokkel naar Liberia. In het West-Afrikaanse land werd jarenlang gemarteld, gemoord en verkracht door zowel rebellen als regeringstroepen.

Charles Taylor

Kouwenhoven had volgens justitie nauwe banden met de Liberiaanse president Charles Taylor. Hij zou hem wapens hebben geleverd die werden gebruikt in de bloederige strijd tussen rebellen en regering.

In ruil voor wapens zou Kouwenhoven grote stukken bos gekregen hebben, waar hij tropisch hardhout kon kappen. Kouwenhoven heeft elke betrokkenheid bij oorlogsmisdaden en wapenhandel altijd ontkend.

Vrijgesproken

De rechtbank in Den Haag veroordeelde hem in 2006 tot acht jaar gevangenisstraf wegens wapenhandel. Hij werd toen vrijgesproken van oorlogsmisdaden.

In 2008 werd Kouwenhoven door het hof in Den Haag vrijgesproken. Het OM had twintig jaar gevangenisstraf geëist, maar het hof vond dat het opsporingsonderzoek niet deugde. Het OM ging in cassatie bij de Hoge Raad. Die heeft de zaak nu dus terugverwezen naar het hof in Den Bosch.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl