NOS NieuwsAangepast

Besluit over uitlevering Ejup Ganic

Door correspondent David Jan Godfroid

Een politieke wraakoefening of gerechtigheid? Bestaat er voldoende grond om Ejup Ganic uit te leveren aan de Servische justitie of mag de voormalige tweede man van de Bosnische moslims straks weer naar huis? Vragen, waarop een Engelse rechtbank vandaag een antwoord moet geven.

Ganic was tijdens de Bosnië-oorlog (1992-1995) de secondant van de onbetwiste moslimleider Alija Izetbegovic. Op 1 maart grepen de Britse autoriteiten hem op verzoek van de Servische openbare aanklager in de kraag, nadat hij een ceremonie op de Buckingham Universiteit had bezocht; partner van de School voor Wetenschap en Technologie, waar Ganic directeur van is.

Oorlogsmisdaden

De Serviërs verdenken hem van oorlogsmisdaden. Aan het begin van de Bosnië-oorlog zou hij opdracht hebben gegeven om troepen van Joegoslavische leger, die zich terugtrokken uit de hoofdstad Sarajevo, onder vuur te nemen. Veertig militairen kwamen daarbij om het leven.

Twee weken heeft de oud-vicepresident vastgezeten in een Londense gevangenis. Op 11 maart kwam hij op borgtocht vrij, op voorwaarde dat hij het land niet zou verlaten en zich dagelijks bij de politie zou melden.

In Bosnië geldt Ganic als een a-politieke academicus, die tijdens de oorlog alleen leven en welzijn van de Bosnische moslimbevolking voor ogen had. De openbare aanklager bij het Joegoslaviëtribunaal heeft de verwijten tegen hem onderzocht, maar de zaak wegens gebrek aan bewijs geseponeerd. Volgens Ganic' advocaten wil Servië met het uitleveringsverzoek alleen het eigen blazoen maar oppoetsen.

Uitlevering

Het Servische openbaar ministerie zegt evenwel over voldoende bewijs te bezitten om Ganic in ieder geval in Belgrado te krijgen. De hoofdaanklager bij het speciale hof voor de oorlogsmisdaden, Vladimir Vukcevic, woont vandaag het uitleveringsproces in Londen bij.

De kans is desalniettemin klein dat Ganic zal worden uitgeleverd. De afgelopen jaren hebben aangetoond dat uitleveringen aan Servië eigenlijk niet voorkomen als het om oorlogsmisdaden gaat. Mogelijk wordt de voormalige tweede man teruggestuurd naar Bosnië, dat formeel ook om zijn uitlevering heeft gevraagd. De kans dat hij in Sarajevo terecht zal staan is echter erg klein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl