Sinds het begin van de Nederlandse missie in het zuiden van Afghanistan in maart 2006, zijn in totaal 24 Nederlandse militairen omgekomen. Een overzicht:

22 mei 2010

Korporaal Luc Janzen (25) komt om als zijn voertuig op een bermbom rijdt in de Tanji-vallei tussen Deh Rawod en Tarin Kowt. Hij was juist op de terugweg van het onschadelijk maken van een bermbom.

18 april 2010

De mariniers Jeroen Houweling (29) en marinier Marc Harders (23) komen om als hun voertuig in Deh Reshangebied, ten noordwesten van Tarin Kowt, op een bermbom rijdt.

7 september 2009

Vier Nederlandse militairen en een Afghaanse tolk rijden in de buurt van Kamp Holland op een bermbom. De 44-jarige sergeant-majoor Mark Leijsen overleeft dat niet. De anderen raken gewond.

6 september 2009

Korporaal Kevin van der Rijdt (26) komt om het leven bij een vuurgevecht in de buurt van Deh Rawod.

6 april 2009

Soldaat der eerste klasse Azdin Chadli (20) komt om het leven door een raketaanval op de basis Kamp Holland. Vijf anderen raken gewond.

19 december 2008

De 24-jarige sergeant Mark Weijdt komt om leven. Bij een vuurgevecht stapt hij op een bermbom. Een soldaat raakt lichtgewond.

7 september 2008

De 21-jarige soldaat eerste klasse Jos ten Brinke komt om het leven. Het pantservoertuig waarin de militair zat, reed over een bermbom. Ten Brinke was gelegerd in het 45ste pantserinfanteriebataljon in Oirschot.

18 april 2008

De 23-jarige zoon van de nieuwe Commandant der Strijdkrachten Van Uhm en de 22-jarige soldaat eerste klasse Schouwink zijn bij een aanslag met een bermbom om het leven gekomen. Twee andere militairen raakten zwaargewond. De aanslag was zo'n twaalf kilometer ten noordwesten van Kamp Holland.

12 januari 2008

Bij een langdurig vuurgevecht in de buurt van Deh Rawoed komen de 20-jarige soldaat Wesley Schol en de 22-jarige korporaal Alderte Poortema door eigen vuur om het leven. Een andere Nederlandse militair raakt gewond en moet beide benen missen.

3 november 2007

Bij operatie 'Spin Ghar' komt de 21-jarige korporaal Ronald Groen om het leven wanneer een bermbom bij de patrouillepost Poentjak ontploft terwijl hij in een pantserwagen langsrijdt. Twee anderen raken gewond.

20 september 2007

Premier Balkenende maakt tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer bekend dat een 20-jarige soldaat eerste klasse is omgekomen in de buurt van Deh Rawod. Het gaat om Tim Hoogland. Hij is het eerste slachtoffer dat gevallen is in een vuurgevecht.

26 augustus 2007

Tijdens een patrouille op zo'n 12 kilometer van Deh Rawod stapt een 30-jarige sergeant op een bermbom. Hij is op slag dood. Een 23 jarige korporaal raakt gewond aan zijn hoofd.

10 juli 2007

Bij een zelfmoordaanslag op een bazaar in Deh Rawod raken 8 Nederlandse militairen gewond. Een van hen, de 24-jarige luitenant Tom Krist, overlijdt twee dagen later in het Militair Hospitaal in Utrecht.

18 juni 2007

De 44-jarige sergeant-majoor Leunissen van het dertiende infanterie-bataljon van de landmacht in Assen overlijdt tijdens zware gevechten bij de stad Chora in de provincie Uruzgan. Drie Nederlanders raakten gewond. Hun toestand is stabiel.

15 juni 2007

Een 20-jarige soldaat van de landmacht wordt het slachtoffer van een autobom in Tarin Kowt, de hoofdstad van de provincie Uruzgan. Ook vijf Afghaanse kinderen komen om. Verder raken drie Nederlanders en een onbekend aantal Afghanen gewond.

20 april 2007

In de Afghaanse provincie Helmand sneuvelt een 21-jarige Nederlandse korporaal tijdens een voetpatrouille. Hij kwam om toen hij op een explosief stapte.

6 april 2007

Een 33-jarige sergeant eerste klasse van de landmacht overlijdt door een ongeval met een Patria-pantservoertuig. De overige inzittenden blijven ongedeerd. Tijdens een patrouille bij het oversteken van een rivier kantelde de Patria door een wegverzakking. Het slachtoffer zat halfdeks in de Patria en raakte bij het ongeluk beklemd tussen het voertuig en de bodem.

11 oktober 2006

Een Nederlandse militair berooft zich van het leven met zijn dienstwapen. De man, een sergeant, werd dood aangetroffen door collega's.

31 augustus 2006

De 29-jarige piloot van een Nederlandse F16 komt om het leven als zijn toestel neerstort. Het ministerie van Defensie gaat uit van een ongeluk, de straaljager is voor zover bekend niet neergeschoten.

26 juli 2006

Twee Nederlandse militairen komen om het leven bij een helikopterongeluk in de Afghaanse provincie Paktia. Er wordt uitgegaan van een ongeval door slechte weersomstandigheden. De slachtoffers zijn een 29-jarige sergeant van de landmacht en een 47-jarige luitenant-kolonel van de luchtmacht. Alle zestien inzittenden van de civiele helikopter komen om.

STER reclame