NOS NieuwsAangepast

GroenLinks-congres tegen referendum

Op het partijcongres van GroenLinks in Utrecht zijn de plannen voor het invoeren van een referendum uit het verkiezingsprogramma geschrapt. Dat gebeurde met drie stemmen verschil.

Een nipte meerderheid van de leden ziet niks in een referendum. Dit is opmerkelijk omdat partijleider Halsema op dit moment, samen met de Kamerleden Van der Ham (D66) en Kalma (PvdA) een intiatiefwet over een bindend en correctief referendum in de Tweede Kamer verdedigt.

Ook keerden de leden zich tegen het plan om het aantal leden van de Tweede Kamer van 150 naar 100 terug te brengen. Het voorstel om de Eerste Kamer af te schaffen kreeg wel steun.

Lijsttrekker

Het partijcongres heeft Femke Halsema definitief gekozen als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen. Er waren geen andere kandidaten.

"Femke Halsema is een gezaghebbend politiek leider", zei kandidatencommissie-voorzitter Marijke Vos. "Ze oefent aantrekkingskracht uit op grote groepen kiezers", zei Vos.

Ze noemde haar helder, humoristisch en scherp in het debat. Verder zei Vos dat door Halsema's inbreng de kansen op regeringsdeelname zijn vergroot.

Gekonkel

"Wij zijn klaar om te regeren, wij willen het verschil kunnen maken", zei Femke Halsema in haar toespraak. Ze zei verder dat haar partij de "cultuur van gekonkel in achterkamertjes" wil stoppen.

Halsema zei ook dat kandidaat-ministers eerst door de Tweede Kamer gehoord moeten gaan worden, voordat die in een kabinet stappen. Ze vindt ook dat politiek leiders in de Kamer horen te zitten en niet als bewindspersoon in een kabinet.

Halsema is nu voor de derde keer lijsttrekker.

Van Gent

Ineke van Gent kreeg van het congres plaats vijf op de kandidatenlijst. Van Gent werd eerder door het partijbestuur op de 13e plaats gezet. Zij kreeg, net als Halsema, dispensatie om voor de vierde keer in de Tweede Kamer te gaan zitten. Aanhangers proberen haar in de top 10 te krijgen met de actie: Ien in de top tien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl