NOS NieuwsAangepast

Nieuwe kansen voor museum Scheringa

Door verslaggever cultuur Jeroen Wielaert De kunstcollectie van Dirk Scheringa blijft mogelijk toch behouden. Belia van der Giessen, de directeur van het Scheringa Museum, heeft van schuldeiser ABN-Amro drie maanden extra de tijd gekregen om partners te vinden die zich willen ontfermen over de verzameling modern realisme.

"Er zijn echt nog kansen dat de collectie niet versnippert, naar de veiling gaat of naar het buitenland verdwijnt, maar dat hij werkelijk als museumcollectie terug kan keren. We zijn ver", stelt Van der Giessen. "Ik kan geen uitspraken doen over met wie we precies praten. Het zijn verschillende partijen die echt interesse hebben in de collectie en ook mogelijkheden zien om een museum te vestigen, ergens in Nederland."

"Het is geen makkelijke weg en het zijn ook geen makkelijke tijden, maar het is echt nog niet opgegeven, Ik ben verheugd dat de bank dat ook inziet."

Boek

Eind april verschijnt een boek over de collectie. Van der Giessen: "Met dit boek willen we laten zien dat het een brede, samenhangende collectie is, waarvan het van belang is dat hij blijft bestaan. Het geeft een hele goede indruk."

"Het is niet alleen een collectie over het magisch realisme uit de jaren dertig. Het is een collectie die helemaal doorloopt tot het heden. Dat maakt het zo interessant. Zo'n boek is ook interessant voor nieuwe partners."

Momentum

Van der Giessens voorganger Emily Ansenk is directeur geworden van de Kunsthal in Rotterdam. Zij opperde het idee om de collectie daar tentoon te stellen. "Ik vond het jammer dat de collectie niet meer zichtbaar was. Er is de grootst mogelijke onzin over geschreven. Dat komt omdat men niet weet wat de collectie voorstelt. Als je hem tentoonstelt in zijn geheel kan het publiek oordelen en de experts."

"Het kan een podium zijn voor een doorstart. Je kunt de collectie makkelijk in een stichting stoppen en er een goed plan op los laten. Je moet ook gebruik maken van het momentum. Het ebt weg. Ik zou zeggen: 'ABN-Amro, maak je sterk, laat die collectie zien.'"

Maar de bank was niet enthousiast over het plan. "Ze hebben verder niet duidelijk geargumenteerd waarom niet. Het is misschien een juridische kweste, maar dat is allemaal techniek. Ik denk als de wil er is om het te laten zien, al is het maar tijdelijk, is het voor iedereen goed. Nu is het een verhaal van verliezers."

Ansenk: "Ik vind het een gemiste kans. Het is wel goed dat Belia van der Giessen nu extra tijd heeft gekregen. Dat is een teken dat er positief gedacht wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl