NOS NieuwsAangepast

Tienduizenden aanwezig bij herdenking Polen

In Polen is vandaag het vliegtuigongeluk herdacht waarbij vorige week 96 mensen omkwamen. Rond het middaguur begon op een plein in de hoofdstad Warschau een herdenking met twee minuten stilte. Daarna werden de namen van alle slachtoffers voorgelezen.

Eerder vanochtend om 8.56 uur, het moment van het neerstorten, klonken overal in het land kerkklokken en alarmsirenes. Veel Polen hadden voor de herdenking de rood-witte Poolse vlag van een zwart rouwlint voorzien.

Bij de herdenking waren zo'n honderdduizenden mensen aanwezig. Onder hen was ook de tweelingbroer van de omgekomen president, Jaroslaw Kaczynski, premier Tusk en waarnemend president Komorowski.

Warschau had voor gratis parkeren en vervoer gezorgd om alles in goede banen te leiden. De verkoop van alcohol is vandaag in de hoofdstad verboden.

Foto's

Bij de herdenking zijn grote foto's van alle 96 omgekomen mensen geplaatst. Bij het ongeluk in West-Rusland kwamen veel hooggeplaatste Polen om, onder wie president Kaczynski, zijn vrouw en veel hoogwaardigheidsbekleders. De groep was op weg naar een herdenking van het bloedbad in Katyn.

"Voor de tweede keer is onze wereld ingestort op diezelfde plek", zei Komorowski in een speech. In Katyn werden in de Tweede Wereldoorlog tienduizenden Poolse officieren vermoord door het Sovjetleger.

Later vandaag zullen de lichamen van de president en zijn vrouw worden overgebracht naar Krakau. Na een wake vannacht zullen ze daar morgen worden bijgezet in de kathedraal van de stad, waar veel Poolse helden liggen begraven.

Afzeggingen

De familie van Kaczynski heeft al aangegeven dat die plechtigheid hoe dan ook doorgaat, ook als gasten uit het buitenland niet kunnen komen omdat de IJslandse aswolk vliegverkeer onmogelijk maakt.

Onder meer de president Medvedev en Obama, premier Balkenende en prins Willem-Alexander hadden aangegegen te willen komen. De organisatie meldt dat een aantal landen, waaronder Japan, India en Mexico al hebben moeten afzeggen vanwege de aswolk.

Ook kardinaal Sodano, die de mis van vandaag zou leiden, heeft verstek moeten laten gaan, omdat hij niet vanuit Italië kon vliegen. Hij hoopt morgen wel bij de bijzetting aanwezig te kunnen zijn door een deel van de reis met de auto af te leggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl