NOS NieuwsAangepast

Premier noemt bekerperikelen triest

Premier Balkenende noemt het "in- en intriest" dat de bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax zo veel veiligheidsproblemen oplevert dat hij over twee wedstrijden moet worden gespeeld. Dat zei hij na afloop van de ministerraad.

"We hebben inschattingen te maken op het gebied van veiligheid, de inzet van mensen en ook de grote kosten die ermee zijn gemoeid. Het is ontzettend triest dat de veiligheidsrisico's van dien aard zijn dat je zo'n stap moet nemen. Er is geen alternatief", zei hij.

Balkenende kan zich goed voorstellen dat de politie geirriteerd is over de enorme inzet van agenten die nodig is bij dit soort wedstrijden. "Het is alsof we ons voorbereiden op een veldslag."

Voetbalwet

In beginsel moet de staat voor die kosten opdraaien, maar de premier sluit niet uit dat een volgend kabinet zal besluiten de beveiligingskosten te laten betalen door de organisator van het evenement, in dit geval de KNVB.

Balkenende deed een oproep aan de Eerste Kamer om vaart te maken met de behandeling van de Voetbalwet.

Daarin wordt geregeld dat relschoppers eerder kunnen worden opgepakt. Hooligans kunnen ook een stadion- of gebiedsverbod krijgen met een meldingsplicht. Dat betekent dat hooligans zich op de dag van de wedstrijd moeten melden op het politiebureau en dan niet naar de wedstrijd kunnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl