NOS NieuwsAangepast

Hoofd vulkanische dienst IJsland vast op Schiphol

Het hoofd van de Meteorologische en Vulkanische Dienst van IJsland zit momenteel vast op Schiphol. Arni Snorrason was in Nederland voor een congres en kan niet meer naar huis door de vulkaanuitbarsting in zijn vaderland.

Snorrason verwacht nog zeker twee dagen vast te zitten in ons land, maar dat valt eigenlijk best mee. "De vorige keer dat deze vulkaan zo'n grote uitbarsting had, was in 1821. Toen duurde het anderhalf jaar."

Kettingreactie

Snorrason wil niet speculeren over hoe lang het vliegverkeer er last van gaat ondervinden. "Er is nog geen teken dat er iets verandert."

In het ergste geval leidt de seismische activiteit tot uitbarstingen bij andere vulkanen in de buurt, waardoor een kettingreactie ontstaat. In de voorgaande drie keren dat de Eyafjallajökull tot uitbarsting kwam, kwam ook een nabijgelegen grote vulkaan tot leven. "We hebben daar nu nog geen activiteit gezien, maar we houden het in de gaten."

Wat alles nog onzekerder maakt, is dat deze vulkaan de neiging heeft eerst weer tot rust te komen en vervolgens met een nog grotere kracht opnieuw uit te barsten. Dat gebeurde volgens Snorrason ook in de negentiende eeuw. "Hij is erg wispelturig."

Verhongeren

Op IJsland zijn inmiddels zo'n 800 mensen geëvacueerd vanwege het natuurgeweld. Snorrason zegt dat dat noodzakelijk is, niet alleen vanwege de stofwolken, maar ook vanwege de gevaarlijke gassen die bij de uitbarsting vrijkomen.

Gevreesd wordt dat er de komende maanden veel dieren op IJsland zullen omkomen, omdat er fluorgas in de lucht komt. Daardoor vallen hun tanden uit en zullen de dieren verhongeren.

Naar huis

Ironisch genoeg is de luchthaven van IJsland nog wel open. Omdat de wind uit het westen komt, wordt de as weggeblazen van het vliegveld.

Snorrason denkt uiterlijk volgende week Nederland weer te kunnen verlaten. "Ik heb een bootticket voor over het Kanaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl