NOS NieuwsAangepast

Lucia de Berk definitief vrijgesproken

Lucia de Berk is definitief vrijgesproken.

Het gerechtshof in Arnhem sprak haar vrij van zeven moorden en drie pogingen tot moord. Daarvoor had ze levenslange celstraf opgelegd gekregen.

Lucia de Berk trok juist aan de bel op de momenten dat het slechter met de patiënten ging, waarmee het hof liet weten dat haar onschuld vaststaat.

Onverklaarbaar

De Haagse verpleegkundige werd ervan verdacht dat ze ernstig zieke kinderen en bejaarden zou hebben gedood door ze overdoses medicijnen te geven.

Rechtstreekse bewijzen, zoals dna-sporen of vingerafdrukken, zijn nooit gevonden. De Berk werd schuldig bevonden omdat de sterfgevallen waarbij zij betrokken zou zijn, allen onverwacht kwamen en medisch onverklaarbaar waren. Ook had De Berk opvallend vaak dienst tijdens het overlijden van een patiënt.

Verder viel het op dat De Berk leugenachtige verklaringen had afgelegd, en dat zij zich in alle gevallen verdacht had gedragen. Zo zou ze overdreven bezorgd zijn geweest, en geen of slordige aantekeningen in het verpleegdossier hebben gemaakt.

Opnieuw

In 2008 kwam De Berk na ruim zes jaar gevangenschap vrij, nadat deskundigen het bewijs tegen haar onderuit hadden gehaald. Het belangrijkste bewijs tegen De Berk was de vergiftiging van een baby. Volgens de deskundigen waren de toegediende medicijnen niet genoeg om van vergiftiging te spreken.

Eind vorig jaar bepaalde de Hoge Raad dat de veroordeling opnieuw moest worden bekeken en verwees de zaak naar het hof in Arnhem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl