Ganzedijk leeft weer

Door verslaggever Pauline Broekema

Twee jaar geleden was er even sprake van dat het dorp grotendeels tegen de vlakte zou gaan, teruggegeven zou worden aan de natuur. Een storm van protest brak los.

De wethouder van de gemeente Reiderland, waar het dorp toen onder viel, vond dat het beter was Ganzedijk af te breken. Er was te veel leegstand en verpaupering.

De dorpelingen verenigden zich en er wordt nu op grote schaal gerenoveerd.

Paleis

Hilly Kuipers betrekt binnenkort haar gerenoveerde huis dat door de woningbouwvereniging is gerenoveerd. Eerst is het huis gestript en gemoderniseerd. Ze kreeg een nieuwe keuken, nieuwe douche en centrale verwarming.

"Een paleis", noemt ze het stralend. Een paar dagen geleden heeft ze een stoel gepakt en is in de kale woonkamer voor het raam gaan zitten. Genieten van het uitzicht. "Ik had de verrekijker meegenomen. Geweldig was het. Je ziet vanaf hier zo de reeën lopen."

Schouw

Voorzitter Leo de Raad kijkt liever niet meer achterom. De toekomst vindt hij belangrijker. Met vertegenwoordigers van de gemeente Oldambt is een delegatie van de bewoners onlangs op Schouw geweest door het dorp.

Hij heeft gewoon bekeken hoe het er bij ligt en meteen doorgegeven wat er aan schort. Bijvoorbeeld een verrommelde voortuin, een onverzorgde berm, penetrante rioollucht en klachten over teveel zwaar vrachtverkeer: alles wordt aangepakt.

Meer streken in Nederland kampen met krimp van de bevolking. In Ganzedijk was het een van de oorzaken van de problemen. Wat kan men leren van Ganzedijk? Hilly Kuipers weet het: "Alles uit de kast trekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl