NOS NieuwsAangepast

Twitter gaat geld verdienen met reclames

Twitter verkoopt vanaf vandaag advertenties. Er zijn in eerste instantie tien grote bedrijven gestrikt, zoals koffieketen Starbucks en elektronicaketen Best Buy.

De advertenties hebben dezelfde vorm als de gewone Twitterberichtjes (tweets), maar krijgen van Twitter zelf een prominente plek.

Weggeefacties

Starbucks is al langer actief op Twitter. Het stuurt bijvoorbeeld tweets over aanbiedingen en gratis weggeefacties. Maar die raakten tot nu toe ondergesneeuwd in de grote stroom berichten.

Als gebruikers nu zoeken op Starbucks, of zoektermen die het bedrijf heeft gekocht, komt de advertentie van de koffieketen bovenaan de lijst te staan, ook als deze veel ouder is dan de berichten eronder.

Gebruikersonderzoek

De bedrijven betalen per duizend mensen die de reclame zien. Twitter is benieuwd wat gebruikers doen met de reclames en zal naar aanleiding van gebruikersonderzoek bekijken hoe het in de toekomst omgaat met reclames.

De inkomsten zijn hard nodig, want Twitter heeft tot nu toe bijna alleen nog maar geld gekost. De gebruikersaantallen zijn het afgelopen jaar explosief gestegen van 524.000 unieke bezoekers in maart 2009 tot 22,3 miljoen de afgelopen maand, maar van die populariteit heeft het bedrijf financieel nog nauwelijks geprofiteerd.

Zoekmachines

Oprichters Evan Williams en Biz Stone zeiden eerder dat ze in navolging van Google eerst een dienst wilden creëren die veel mensen bereikte en dat daarna pas zou worden bekeken hoe er geld mee kon worden verdiend. Overigens kwam er al wat geld binnen doordat tweets werden geleverd aan de zoekmachines Google en Yahoo.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl