NOS NieuwsAangepast

Oekraïne geeft uranium op

Oekraïne vernietigt in twee jaar tijd zijn hele voorraad verrijkt uranium. Het land zal alleen nog laagradioactief materiaal voor onderzoek gebruiken, zegt het Witte Huis in Washington.

De voorraad wordt naar de VS getransporteerd om daar voor 2012 vernietigd te worden.

In Washington begint vandaag een tweedaagse top over een betere beveiliging van de voorraden nucleair materiaal. De angst bestaat dat het materiaal in handen van terroristen komt. Bondskanselier Angela Merkel zei dat zulke wapens "onder geen beding in de handen mogen vallen van terroristen."

Belangrijke stap

Oekraïne zet met zijn besluit een belangrijke stap om de wereld veiliger te maken, vindt de VS. Het land zit met een grote hoeveelheid kernmateriaal, een erfenis uit de tijd van de Sovjet-Unie.

Aan de top nemen 47 regeringsleiders en staatshoofden deel. Tijdens de bijeenkomst werd ook bekend dat Rusland en de Verenigde Staten hun voorraden plutonium met 34 ton gaan verminderen. Van dit plutonium kunnen kernwapens gemaakt worden.

Pakistan en India maakten juist vandaag bekend meer kernwapens te gaan maken. Desalniettemin is Barack Obama positief over de eerdere gesprekken die hij had met de leiders van India en Pakistan. "We kunnen een enorme vooruitgang boeken. Ik het idee dat de wereldleiders de ernst van de situatie inzien", aldus de Amerikaanse president.

Terroristen

De Russische president Medvedev wil vooral dat het Iraanse kernprogramma goed in de gaten wordt gehouden. Mogelijke sancties tegen het land moeten echter weldoordacht zijn. "Ze mogen niet tot een humitaire ramp leiden. Het gevaar zit hem erin dat de Iraanse gemeenschap de hele wereld gaat haten."

De nucleaire top wordt in de Verenigde Staten gezien als een van de belangrijkste bijeenkomsten sinds de oprichting van de Verenigde Naties in 1945.

Volgens Iran is de bijeenkomst bedoeld "om mensen te vernederen". Iran doet niet mee aan de top en houdt eind deze week een eigen conferentie over nucleaire veiligheid. Teheran heeft zestig landen uitgenodigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl