NOS NieuwsAangepast

AWB-leider Terre'Blanche begraven

In Zuid-Afrika is vanmiddag de vermoorde leider van de Afrikaner Weerstandsbeweging, Eugene Terre'Blanche, begraven. Toen de kist met zijn lichaam werd binnengebracht, werd het Zuid-Afrikaanse volkslied ten tijde van de apartheid gezongen, Die Stem.

De politie was massaal aanwezig bij de begrafenis van de extreemrechtse Terre'Blanche. Gevreesd werd dat het tot opstootjes zou komen tussen blanke en zwarte Zuid-Afrikanen, maar de plechtigheid verliep rustig.

Terre'Blanche werd na de uitvaart begraven op zijn eigen boerderij.

Tegenvallende opkomst

De opkomst van AWB-aanhangers viel tegen. Vooraf werd gerekend op 500.000 mensen, maar bij de kerk in Ventersdorp, waar de uitvaart werd gehouden, kwamen slechts een paar duizend AWB'ers opdagen.

Een woordvoerder van de AWB zegt dat hij "diep teleurgesteld is in het Afrikaner volk", dat volgens hem vandaag "een signaal" had kunnen afgeven.

Conflict

Terre'Blanche werd zaterdag op zijn boerderij vermoord door twee zwarte mannen. De 69-jarige AWB-leider zou een met een van hen een conflict hebben gehad over salaris.

Na de moord op Terre'Blanche lopen de spanningen tussen de blanke en zwarte bevolkingsgroepen op. Zo werd een blanke BBC-journalist door Julius Malema, de leider van de ANC-jeugdbeweging, weggestuurd bij een persconferentie en beledigd.

'Kill the Boer'

Malema wordt door veel AWB'ers verantwoordelijk gehouden voor de moord, omdat hij recentelijk het oude ANC-lied "Kill the Boer" ten gehore bracht. Dat was volgens de AWB niks minder dan een uitnodiging om blanken te vermoorden.

Een blanke extremist kreeg het tijdens een andere uitzending aan de stok met de zwarte presentatrice. Hij moest door veiligheidspersoneel uit de studio worden gehaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl