NOS NieuwsAangepast

Klimaatonderhandelingen hervat in Bonn

De onderhandelingen voor een nieuw klimaatakkoord worden vandaag hervat, sinds de zo goed als mislukte top in Kopenhagen. Plaats van handeling is dit keer Bonn, waar vertegenwoordigers van 170 landen samenkomen. In Bonn zetelt het hoofdkantoor van het VN-klimaatbureau.

Na de mislukking van Kopenhagen is er weinig veranderd. De intentieverklaring om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, ligt nog wel op tafel, maar harde, bindende reductie-afspraken moeten nog altijd gemaakt worden.

Wantrouwen

De meeste landen hebben de hakken nog altijd diep in het zand en het onderlinge wantrouwen is nog even groot. Sommigen verwachten zelfs dat het hele proces om een opvolger voor het Kyoto-protocol te creëren, zal uitlopen op een mislukking.

In 2012 loopt dat protocol af. Voor de periode daarna moet een nieuw klimaatverdrag in elkaar worden gedraaid. Maar de onderhandelingen in Kopenhagen, vorig jaar december, liepen op niets uit. De rijke landen willen een nieuw verdrag, maar de arme landen zien daar niets in en willen vasthouden aan Kyoto, dat hen vrijstelt van vergaande reductieverplichtingen.

Lage verwachtingen

De verwachtingen over de driedaagse top in Bonn zijn laaggespannen. Het geruzie tussen rijk en arm is al weer begonnen. Een woordvoerder voor de arme landen zei dat zij best bereid zijn om verder te gaan dan de eisen van Kyoto, maar dat het probleem vooral de onbeweeglijkheid van de rijke landen is.

De onderhandelingen moeten uiteindelijk leiden tot een akkoord in de Mexicaanse stad Cancun in november. Maar de meningsverschillen zijn zo groot dat de kans daarop klein is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl