Trots op Nederland van Rita Verdonk wil één belastingtarief in de inkomstenbelasting. Die zogeheten vlaktaks zou volgens Verdonk 25 procent moeten bedragen. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de partij, dat vanmiddag is gepresenteerd.

TON wil de komende acht jaar 29 miljard euro bezuinigen. Het meeste geld wil Verdonk weghalen door uitkeringen en salarissen in de publieke sector te bevriezen.

Afschaffen

Tegelijkertijd wil de partij belastingen afschaffen. Zo kunnen de vennootschapsbelasting, de overdrachtsbelasting en de successierechten wat TON betreft worden afgeschaft.

Volgens TON kan er verder fors worden gesneden in het aantal ambtenaren. Ambtenarensalarissen en alle uitkeringen behalve de AOW moeten worden bevroren, vindt Verdonk.

Ontwikkelingssamenwerking

De partij wil ook het budget voor ontwikkelingssamenwerking met tweederde korten. De publieke omroep moet worden beperkt tot een televisie- en een radiozender en er moeten veel minder subsidies komen.

Wel wil Verdonk dat de AOW-leeftijd 65 blijft en dat de hypotheekrenteaftrek blijft bestaan. Ze is wel bereid over de aftrek van hypotheekrente te onderhandelen.

Europa

Verdonk wil ook de Nederlandse EU-bijdrage omlaag brengen. Nu betaalt Nederland relatief veel meer dan andere lidstaten. TON wil voor de jaarlijkse afdracht aan Europa een vast percentage van het BBP, dat voor alle lidstaten gelijk is.

Op veiligheid wil Verdonk niet bezuinigen; de salarissen bij de politie gaan wat haar betreft met 20 procent omhoog. Dat geldt alleen voor het uitvoerend personeel, niet voor de managers en de politietop.

Tien zetels

TON wil bij de Tweede Kamerverkiezingen ten minste tien zetels halen. De verkiezingen zijn op 9 juni.

STER reclame