NOS NieuwsAangepast

AIVD en NCTb niet op een lijn over dreiging

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) houdt rekening met politiek gemotiveerd geweld in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen.

In een risicio-analyse schrijft de NCTb dat het dreigingsniveau beperkt is, maar de kans op aanslagen kan niet worden uitgesloten. Minister Hirsch Ballin heeft deze analyse naar de Tweede Kamer gestuurd.

Omdat de politieke meningen over de islam zo verdeeld zijn, zou een debat hierover uit de hand kunnen lopen, zegt NCTb-hoofd Erik Akerboom. "Het is een onderwerp waarover de gemoederen nationaal hoog oplopen en dat wordt internationaal gevolgd."

Aanwijzingen

Radicalen kunnen volgens Akerboom elementen uit die discussie misbruiken om Nederland neer te zetten als islam-vijandig land.

Hij schat de kans op een aanslag op Nederlandse doelen in het buitenland groter in dan een aanslag in Nederland zelf. Geweld kan ook komen van links-radicalen of dierenactivisten. Hij denkt daarbij niet alleen aan groepen, maar ook aan eenlingen.

De AIVD wil geen commentaar op de conclusies van Akerboom geven. Volgens de veiligheidsdienst zijn er op dit moment geen concrete aanwijzingen voor gevaar. .

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl