Obama beperkt inzet kernwapens VS
President Obama komt met strengere regels voor de inzet van de Amerikaanse kernwapens. Later vandaag zal hij het nieuwe beleid officieel bekendmaken, maar in een interview met The New York Times loopt hij erop vooruit.
Obama zegt in de krant onder meer dat hij wil afzien van de ontwikkeling van nieuwe kernwapens. Verder zullen de Verenigde Staten geen kernwapens gebruiken tegen landen die zulke wapens zelf niet hebben en die zich houden aan het non-proliferatieverdrag, een verdrag dat het bezit en de inzet van kernwapens beperkt.
Zelfs als landen chemische of biologische wapens tegen de VS gebruiken, zal er volgens het nieuwe beleid Amerikaanse kernwapens worden ingezet om terug te slaan.
Uitzondering
Obama voegt daar wel aan toe een uitzondering te maken voor landen als Iran en Noord-Korea. Die landen worden ervan verdacht dat ze in het geheim kernwapens ontwikkelen.
Met zijn 'Nuclear Posture Review' distantieert Obama zich van zijn voorganger Bush, die het beleid in 2002 voor het laatst herzag en veel uitgebreidere kaders voor het gebruik van kernwapens toeliet.
Akkoord
Vorige week sloot Obama al een nieuw verdrag met de Russische president Medvedev. In dat akkoord spreken de VS en Rusland af dat ze hun aantallen strategische kernwapens verder terugbrengen. Donderdag ondertekenen Obama en Medvedev het verdrag in Praag.
Volgende week wordt in Washington ook een conferentie gehouden over nucleaire veiligheid.
- liveblog
Van Dissel: snel daling aantal ziekenhuisopnames • 11 procent minder rechtszaken in 2020
Het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van donderdag 22 april.
Toezichthouder VS legt fabriek Janssen-vaccins stil vanwege gebrekkige hygiëne
Daardoor zijn de vaccins mogelijk vervuild. Deskundigen vrezen dat de productie in Baltimore nog maanden kan stilliggen.
Rutte: 'Niets vreemds gebeurd in ministerraad', oppositie wil geheime notulen openbaar
Het nieuws van RTL dat het kabinet bewust informatie heeft achtergehouden rond de toeslagenaffaire voor de Kamer, wekt grote verontwaardiging onder Kamerleden.