NOS NieuwsAangepast

Terre'Blanche vermoord in Zuid-Afrika

Eugène Terre'Blanche, de leider van de extreem-rechtse Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) in Zuid-Afrika, is op zijn boerderij in het noordwesten van het land vermoord.

De politie zegt dat hij is doodgeslagen, vermoedelijk na een ruzie over de betaling van twee van zijn zwarte medewerkers. De twee, 21 en 15, zijn opgepakt op beschuldiging van moord.

Volgens een AWB-kopstuk is Terre'Blanche doodgeslagen met pijpen en stokken. Het lichaam werd aan het begin van de avond gevonden in bed. Zijn gezicht was met kapmessen bewerkt.

Kalmte

Jacob Zuma, de president van Zuid-Afrika, heeft opgeroepen tot kalmte. Volgens hem mag de moord op Terre'Blanche niet leiden tot het oplaaien van de haat tussen beide rassen.

"We moeten de moord op Terre'Blanche afwijzen, wat voor redenen zijn moordenaars ook gehad hebben. Ze mochten niet zijn leven nemen."

Ook blanke boerenorganisaties hebben zo'n oproep gedaan, uit vrees dat door de oplopende spanningen de zaak uit de hand loopt.

De AWB legt een verband tussen de moord en het ANC-strijdlied 'Shoot the Boer' dat onlangs verboden werd. De raciale spanningen namen vorige maand toe toen een jeugdleider van het ANC het lied zong.

De beweging heeft aangekondigd de moord op haar leider te wreken. Op een bijeenkomst in mei wordt besloten op welke manier, zegt een woordvoerder.

Apartheid

Oud-politieman Terre'Blanche (69) streed in de jaren 80 en 90 voor het behoud van de apartheid. In 1994 werd hij de leider van de AWB, die tegen de parlementaire democratie was.

Hoewel zijn paramilitaire organisatie probeerde het vredesproces te frustreren, lukte het de AWB niet de rassenscheiding in Zuid-Afrika overeind te houden.

Bomaanslagen

Na invoering van de democratie in 1994 moest Terre'Blanche voor de Waarheids- en Verzoeningscommissie verschijnen.

Hij bekende schuld aan een serie bomaanslagen die bedoeld waren om de verkiezingen van 1994 te verstoren. Bij die terreurdaden kwamen 21 mensen om en vielen honderden gewonden.

Van 2001 tot 2004 zat Terre'Blanche een gevangenisstraf uit wegens poging tot moord op een zwarte man.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl