NOS NieuwsAangepast

Verkiezingen Sudan op losse schroeven

In Sudan heeft een belangrijke presidentskandidaat zich teruggetrokken voor de verkiezingen. Het is Yassir Arman, de kandidaat van de belangrijkste partij van het deels autonome zuiden. Arman werd gezien als de belangrijkste uitdager van president al-Bashir.

Armans partij, de voormalige rebellengroepering SPLM, zegt dat ze geen vertrouwen heeft in een eerlijk verloop van de presidentsverkiezingen. De SPLM beschuldigt de partij van al-Bashir ervan overheidsgeld te gebruiken om campagne te voeren. Ook zouden oppositiepartijen worden gecensureerd door de staatsomroep SUNA.

Gisteren zeiden ook de VS en Groot-Brittannië te vrezen dat de verkiezingen niet vrij en eerlijk zullen zijn.

Burgeroorlog

Er zijn volgende week ook algemene en lokale verkiezingen. Het is voor het eerst in 24 jaar dat er meerdere partijen mogen meedoen. De verkiezingen waren een uitkomst van de vredesonderhandelingen die in 2005 een einde maakten aan de burgeroorlog van 21 jaar.

In die oorlog probeerde het christelijke zuiden zich af te scheiden van het islamitische noorden. Zeker twee miljoen mensen kwamen om.

Referendum

Het conflict staat los van het slepende conflict in de provincie Darfur, waar nog altijd geen permanente oplossing voor is.

President al-Bashir heeft gedreigd een referendum over de onafhankelijkheid van het zuiden af te gelasten als de oppositie niet meedoet met de verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl